Verden savner allerede Obama – men har han overhovedet været en succes?

Han er USA's første sorte præsident og han har modtaget Nobels Fredspris. Men hvis man ser på hans politiske resultater, var Obama så overhovedet succesfuld? Danske USA-kendere er uenige.

I første omgang rykker Obama og hans familie ikke langt væk fra Det Hvide Hus, når hans præsidentperiode udløber. For familien har lejet et hus i Washington på Belmont Road. Fold sammen
Læs mere
Foto: KEVIN LAMARQUE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Allerede inden, Barack Obamas præsidentperiode er udløbet, bliver han savnet.

For efterhånden som skiftet i Det Hvide Hus er begyndt at gå op for folk i såvel USA, som Danmark og andre lande i verden, tager hyldesten og begejstring over den afgående præsident til. På sociale medier blev rosen og savnet udtrykt allerede på dagen, hvor Trumps sejr stod klart. Blandt andet skrev Socialdemokratiets ligestillingsordfører Rasmus Horn Langhoff for eksempel på Facebook:

»For hulen da også.. Jeg savner allerede Obama.«

Et farvel til en mand, der forlader verdens mest magtfulde post, kalder naturligt på en evaluering af hans virke. Obama havde allerede inden, han tiltrådte skrevet sig ind i historiebøgerne som USA's første sorte præsident. Under sit første år i embedet blev han tildelt Nobels Fredspris. Men når man ser på hans politiske resultater, var han så en succes? En, man vil nævne, som en af landets succesfulde præsidenter?

Ikke, hvis man spørger Peter Kurrild-Klitgaard, professor i statskundskab ved Københavns Universitet med speciale i amerikansk politik.

»Han gjorde mange ting værre«

»Bliver hans eftermæle positivt, er det fordi, han virker som en flink fyr. Han har intet fået igennem andet end sundhedsreformen, og den er en katastrofe. Ser man bort fra at de fleste mennesker intuitivt godt kan lide Obama, vil han gå over i historien som en præsident, der gjorde mange ting værre,« lyder den hårde konstatering fra Peter Kurrild-Klitgaard.

Den udlægning vil Derek Beach dog gerne udfordre. Han er lektor i statskundskab ved Aarhus Universitet med speciale i blandt andet amerikanske valg, og har en langt mere positiv vurdering af Obamas præsidenttid.

»Når man tager omstændighederne i betragtning, har han været en succes. Ser man på hans resultater kunne man godt ønske sig mere, men man skal også huske, at han er repræsentant for det nye USA, han er den første sorte præsident, og så løste han – eller forsøgte at løse – et større samfundsproblem med sundhedsreformen.«

De omstændigheder, Derek Beach henviser til, er, hvordan Obama i den sidste del af sin præsidenttid har siddet med en Kongres, hvor republikanerne har haft flertal i begge kamre og dermed har de i høj grad reduceret præsidentens mulighed for at skabe resultater ved at stemme hans forslag ned.

De to forskeres vidt forskellige syn på Obamas succes skyldes deres divergerende opfattelser af, hvordan Obama har klaret sig på tre konkrete politiske felter. Dem dykker vi ned i her.

Sundhed: »Han er lykkes med noget«

Den store sundhedsreform, der har fået tilnavnet Obamacare, er et at Obamas største resultater under sin præsidenttid. Tidligere demokratiske præsidenter som Bill Clinton  forsøgte i 90’erne at få en lignende sundhedsreform igennem, dog uden held. Derfor er det en præstation i sig selv, at det rent faktisk lykkedes for Obama, er de to forskere enige om.

Men Obamacare har haft adskillige børnesygdomme, som det har været umuligt at komme til livs, fordi demokraterne ikke har haft flertallet i Kongressen, og derfor er blevet nedstemt gang på gang. Blandt andet har borgere været ude for at skulle betale mere for deres forsikringer under Obamacare – stik mod, hvad de blev lovet. Samtidig er reformen også underfinansieret, påpeger Peter Kurrild-Klitgaard, der derfor ikke tøver med at kalde den »en katastrofe på det håndværksmæssige og popularitetsmæssige plan.«

»Det er meget, meget svært at se, hvordan amerikanerne skal komme ud af det morads. Man kan ikke hæve skatterne så meget, der skal til for at lukke hullet. Gør man det, går økonomien ned. Skærer man tilsvarende i de offentlige udgifter, går bunden også ud af økonomien. Så Obama har forgældet USA lige så meget, som de foregående fem-seks præsidenter til sammen,« siger han.

Selvom også Derek Beach påpeger, hvordan Obamacare skal »lappes« flere steder, mener han dog, at sundhedsreformen er en overordnet succes.

»Alligevel lykkes han med noget, for han fik skabt en forventning om, at de uforsikrede har en eller anden form for sikring,« siger han.

Økonomi: »I bedste fald et blandet resultat«

Den amerikanske økonomi er et andet oplagt parameter at måle den afgående præsident på. Da Barack Obama tiltrådte i 2009, var finanskrisen på sit højeste og han overtog en amerikansk statskasse, der stort set var drænet.

Og netop Obamas arbejde for at rette op på økonomien og hive USA ud af krisen vil gå over i historiebøgerne, mener Derek Beach. For Obama fik iværksat en stor stimulanspakke, der fik »reddet USA fra økonomisk kollaps« og givet vækst i mange amerikanske byer. Med til historien hører dog også, at væksten primært er i byerne, mens det ser knap så godt ud i landdistrikterne.

Den positive udvikling i de overordnede makrostrukturer - den øgede vækst og stigende beskæftigelse - er også noget, som Peter Kurrild-Klitgaard hæfter sig ved. Men – og der er et men – for samtidig er statsgælden stort set fordoblet, og USA's budgetunderskud er steget i år, påpeger han.

»I bedste fald er det et blandet resultat. Han har jo ikke rigtig fået gennemført nogen økonomisk politik, blandt andet fordi republikanerne i Kongressen ikke ville være med,« siger Peter Kurrild-Klitgaard.

Internationalt: »Mange opfatter ham som svag«

Vender man blikket ud og ser på Obamas udenrigs- og sikkerhedspolitiske resultater, er der ifølge Peter Kurrild-Klitgaard heller ikke meget at juble over.

»Flere af de ting Obama har været ansvarlig for – det gælder situationen i Syren, hvor man først prøver at puste til oprør mod Assad, for efterfølgende at se det hele falde sammen, og lignende i Libyen, hvor man aktivt vælter Gaddafi med det resultat, at landet går fuldstændigt i opløsning – det resulterer i kæmpe flygtningestrømme mod Europa. Jeg er ikke den rette til at bedømme hans udenrigs- og sikkerhedspolitik, men man kan i hvert fald ikke sige, at det går rigtig godt,« konstaterer Peter Kurrild-Klitgaard tørt.

Der har dog også været sejre. Blandt andet Iranaftalen og likvideringen af Osama bin Laden i foråret 2011, hvor Obama sad for bordenden. Og kigger man til Asien i stedet for Mellemøsten, er der en – måske overset – sejr, som ifølge Derek Beach er et sandt »mesterværk« fra Obamas hånd. Det gælder hans håndtering af Kinas fremgang og til tider provokerende signaler, som Obama har håndteret med ro og selvsikkerhed, vurderer lektoren.