Regeringsledere viser forståelse for USA's indrejseforbud: »Trump er gået i gang med at indhente det forsømte«

Manden bag Australiens immigrationspolitik er blandt de internationale ledere og politiske sympatisører, som viser forståelse for det amerikanske indrejseforbud for borgere fra en række arabiske lande.

Den australske finansminister Scott Morrison, der som immigrationsminister havde ansvaret for at søsætte sit lands omdiskuterede »Operation Sovereign Border«, udtrykker forståelse for det amerikanske indrejseforbud.AFP PHOTO / PETER PARKS Fold sammen
Læs mere
Foto: PETER PARKS

Den amerikanske regerings beslutning om at indføre indrejseforbud for borgere fra syv arabiske lande er blevet mødt med protester fra politiske ledere verden over, men ikke alle synes, at det er en dårlig ide.

På regeringsniveau har bl.a. den israelske premierminister Benjamin Netanyahu og Tjekkiets præsident, Milos Zeman, givet opbakning til initiativet.

»Præsident Trump beskytter sit land og bekymrer sig om sine borgeres sikkerhed. Præcis modsat de europæiske eliter,« skriver en talsmand for den tjekkiske statsleder på Twitter.

I Australien afviser premierminister Malcolm Turnbull at udtale sig om »andre landes indenrigspolitiske anliggender« og nøjes med at konstatere, at landets omdiskuterede immigrationspolitik bygger på principper om »ikke-diskrimination«.

Hans finansminister og tidligere immigrationsminister, Scott Morrison, udtrykker til gengæld solidaritet med den amerikanske regering. Morrison havde i 2013 ansvaret for at implementere den såkaldte »Operation Sovereign Borders«, der bl.a. omfatter en blokade mod bådflygtninge.

»Jeg kan huske, hvordan folk protesterede, da vi indførte vores grænsepolitik. Dengang sagde jeg, at vi blot gjorde, hvad vi havde lovet. Og tænk en gang, nu har vi fået de resultater, som jeg sagde, at vi ville få,« sagde Morrison til en australsk radiostation og tilføjede:

»I resten af verden ville man elske at være i vores situation, og nu er nogle gået i gang med at indhente det forsømte.«

Blandt adskillige af præsident Trumps nationalkonservative sympatisører i Europa er begejstringen åbenlys.

»Trump gør det eneste rigtige. Gid det samme ville ske på denne side af Atlanten,« lyder det fra lederen af italienske Lega Nord, Matteo Salvini.

Lederen af det hollandske Frihedsparti, Geert Wilders, spørger sarkastisk på Twitter, hvorfor ingen »venstreorienterede og politiske korrekte demonstranter« protesterer mod de mange arabakse lande, som har indrejse forbud mod statsborgere med israelsk pas.

Og Marine Le Pen fra franske Front National mener - uden at tage direkte stilling til indrejseforbuddet - at Donald Trump er inspireret af hende.

»Trump er ikke en model for mig. Det er ham, som nu fører de ting, jeg har foreslået i årevis, ud i livet,« siger Le Pen til avisen La Voix du Nord.

I Danmark bakker lederen af Nye Borgerlige, Pernille Vermund, ligeledes op om den amerikanske politik.

»Trump udviser rettidig omhu og indfører midlertidigt asylstop. Nye Borgerlige vil indføre permanent asylstop....,« skriver hun på Twitter.