Putin kræver undskyldning efter Trump-interview

Et interview med Donald Trump på Fox News giver problemer - og på to fronter. Hans egne partifæller er sure, fordi Trump forsvarer Putin, da intervieweren kalder Putin for »morder«. Omvendt kræver Putin nu en undskyldning af Fox News.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er svært for enhver politiker at hamle op med den mediedækning, som fodboldfinalen Super Bowl normalt får. Men det er ikke desto mindre lykkes for præsident Trump.

For i weekenden deltog han i et interview på Fox News med den konservative vært Bill O'Reilly, og det giver internationale efterdønninger. For på den ene side tager Trumps partifæller i Kongressen afstand fra præsidenten, og på den anden side kræver Vladimir Putin en undskyldning, fordi O'Reilly kaldte ham »en morder«.

Men lad os begynde med begyndelsen.

O'Reillys spørgsmål i interviewet var godartede, men præsident Trump nærmest insisterede på at lave rav i den, og her er den mest omstridte del af interviewet, som begynder med O'Reillys spørgsmål om Putin og ender med Trump, som nærmest kalder amerikanske soldater for dræbere.

O'Reilly: Respekterer du Putin?

Trump: Jeg respekterer ham, men...

O'Reilly: Gør du? Hvorfor?

Trump: Well, jeg respekterer mange mennesker, men det betyder ikke, at jeg vil blive gode venner med ham. Han er sit lands leder. Som jeg siger - det er bedre at være venner med Rusland end ikke. Og hvis Rusland vil hjælpe os i kampen mod Islamisk Stat, og det er en stor kamp, og med islamisk terrorisme over hele verden, så er det en god ting. Bliver vi venner? Det ved jeg ikke.

O'Reilly: Men han er en morder. Putin er en morder.

Trump: Der er mange mordere. Vi har selv mange mordere. Hvad synes du - synes du, at vores land er så uskyldigt? Synes du, at vores land er så uskyldigt?

O'Reilly: Jeg kender ikke andre regeringsledere, som er mordere?

Trump: Well, prøv at se på, hvad vi har gjort. Vi har lavet mange fejl. Jeg var imod krigen i Irak lige fra begyndelsen …

O'Reilly: Men fejl er anderledes end…

Trump: Mange fejl, men mange mennesker blev myrdet. Der er mange mordere rundt omkring, tro mig.

Gangster

I denne bid af interviewet gør Donald Trump, hvad ingen tidligere amerikansk præsident har gjort: Han trækker tilsyneladende en moralsk ækvivalens mellem Rusland og USA, og han synes at kritisere de amerikanske soldater i Irak, og i værste fald sammenligner han dem med præsident Putin og Putins »mordere«.

Og det har fået både fjender og venner op af stolene.

Den ellers så forsigtige republikanske senatsleder, Mitch McConnell, siger f.eks. fra - Putin er en »gangster«, og »der er ingen ækvivalens mellem den måde, som Rusland og USA fører sig på … Jeg ville ikke have udtrykt mig, som han udtrykte sig«, som han sagde til CNN og med henvisning til Trump.

Den republikanske kongresformand, Paul Ryan, tog også afstand, og det samme gjorde bl.a. Liz Cheney, som ofte bliver betragtet som talskvinde for sin far, tidligere vicepræsident Dick Cheney.

Hun kaldte Trumps udtalelser for »dybt foruroligende og forkerte«, og selv en af Trumps største fortalere i Senatet, senator Steve King fra Iowa, kunne ikke gøre andet end at sige nej tak.

»Jeg ville ønske, at han ikke havde sagt det.«

Vicepræsident Mike Pence kom i et interview søndag sin chef til undsætning og hævdede, at hans ord var blevet misforstået. »Det er ikke det, han siger. Han hævder ikke, at der er en moralsk ækvivalens. Og vi må bare acceptere, at vi har en ny leder, og den nye leder har en ny måde at udtrykke sig på. Han er direkte,« sagde Pence.

En mere betinget støtte kom mandag fra det russiske nyhedsbureau Tass, som skrev, at præsident Putin forventer en undskyldning fra Fox News og Bill O'Reilly for at have kaldt Putin for »en morder«.

Putins talsmand, Dimitri Peskov, sagde tidligere mandag på et pressemøde: »Vi betragter den slags ord fra Fox TV som uacceptable og fornærmende, og vi vil foretrække at få en undskyldning fra så respekteret et TV-selskab,« skriver Reuters.

Der er endnu ingen kommentarer fra hverken Fox News eller Bill O'Reilly, der er en af de mest kendte konservative TV-værter i USA.