Facebook og Microsoft går ind i retssag mod Trumps indrejseforbud

En række af de helt store teknologivirksomheder støtter op om søgsmål mod USA's indrejseforbud.

Flere store selskaber, blandt andet Apple og Google, kritiserer Præsident Donald Trumps indrejseforbud. Fold sammen
Læs mere
Foto: MANDEL NGAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Washington. Modstanden mod det amerikanske indrejseforbud vokser.

En række teknologivirksomheder som Apple, Facebook, Google, Microsoft og Twitter går nu også ind i sagen.

Virksomhederne har indgivet et dokument, en slags juridisk støtteerklæring til et søgsmål, som allerede er under behandling.

Argumentet fra teknologigiganterne er, at indrejseforbuddet "påfører betydelig skade på amerikansk erhvervsliv, innovation og vækst".

En gruppe fremtrædende demokratiske politikere, deriblandt de tidligere udenrigsministre John Kerry og Madeleine Albright, har også sluttet sig til kritikerne ved at appellere til domstolene om at fortsætte blokeringen af forbuddet, som de mener skader USA's nationale sikkerhed.

Donald Trump indførte for over en uge siden det midlertidige indrejseforbud mod syv lande, hvor befolkningen hovedsageligt er muslimsk.

Også flygtninge blev nægtet indrejse.

Indrejseforbuddet på 90 dage gælder Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien og Yemen. I forvejen havde borgere fra netop de syv lande svært ved at komme ind i USA i praksis.

En uge efter indførelsen ophævede en føderal dommer i Seattle forbuddet med øjeblikkelig virkning. Det skete på baggrund af klager over præsidentens dekret.

Dommerens begrundelse var blandt andet, at der ikke er nogen aktuel trussel mod USA, som begrunder et forbud mod netop de lande.

Det amerikanske justitsministerium ankede dommerens afgørelse til en appeldomstol.

Søndag formiddag dansk tid afviste domstolen dog at genindføre indrejseforbuddet, mens ankesagen bliver behandlet.

Indrejseforbuddet ventes at have stor indflydelse på virksomheder i Silicon Valley, som udgør et centrum for en lang række teknologivirksomheder. De har flere tusinde immigranter ansat.

97 virksomheder har skrevet under støtteerklæringen med argumenter om, at indrejseforbuddet skader rekruttering og fastholdelse af de dygtigste medarbejdere.

En række andre teknologivirksomheder er en del af erklæringen. Det gælder blandt andre Airbnb, Dropbox, eBay, Intel, Netflix, PayPal og Uber.

/ritzau/