»Premierministeren har været i stand til at fyre og latterliggøre Camerons allierede, rive hans politik i stykker og begrave hans politiske eftermæle«

Vælgernes kryds ud for de konservative kandidater vil betyde noget helt andet end den femårsplan, som David Cameron præsenterede for to år siden, selv om de fleste politikere er de samme som dengang.

ARKIVFOTO: Den britiske premierminister Theresa May Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDY RAIN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den tidligere konservative finansminister George Osborne meddelte onsdag, at han ikke genopstiller ved valget 8. juni, og den tidligere premierminister David Cameron er for længst væk, så der er ikke meget tilbage af deres politiske projekt.

To år efter at Cameron og Osborne blev hyldet for at have sikret et overraskende konservativt flertal i Underhuset, har den konservative premierminister, Theresa May gennemført et opsigtsvækkende, konservativt hamskifte, der kulminerer ved det kommende valg.

Konservative vælgere kan have svært ved at genkende det parti, som de satte deres kryds ved på valgdagen 7. maj 2015. Redaktør for det konservative tidsskrift Spectator Fraser Nelson konstaterer i en kommentar i Daily Telegraph, at May formentlig vil putte de »sidste rester af Cameronism på bålet« med sit valgmanifest.

På overfladen er meget det samme. Storbritannien har fortsat en konservativt ledet regering. Premierminister Theresa May var indenrigsminister under Cameron, og hendes finansminister, Philip Hammond, var udenrigsminister. Men nu er tiden inde til det endelige opgør med den tidligere politiske kurs, skriver Spectators redaktør:

»Premierministeren har været i stand til at fyre og latterliggøre Camerons allierede, rive hans politik i stykker og begrave hans politiske eftermæle. Men hendes hænder er stadig bundet af løfterne i hans valgmanifest – mange af løfterne afgivet i panik af folk, der aldrig troede på, at de rent faktisk ville vinde.«

Cameron gik for to år siden til valg på en underforstået forudsætning om Storbritanniens fortsatte medlemskab af EU. Han havde lovet EU-skeptikerne en afstemning om EU, men det var nærmest en bisætning i valgkampen, og hverken Cameron eller May talte om, hvad der skulle ske, hvis briterne meldte sig ud af EU. Nu vil May sætte skarpt fokus på kontrol med immigration.

Efter Brexit-afstemningen har de britiske konservative under Mays ledelse ændret økonomisk kurs. Dramatiske spareplaner og offentlige nedskæringer er blevet nedtonet og udsat, mens det tidligere mål om snart at kunne nedbringe den svulmende statsgæld er blevet en politisk ambition baseret på optimistiske fremtidsberegninger.

Osborne har advaret om konsekvenserne, men fra Underhusets bagerste konservative rækker har han kunnet se optrævlingen af sit økonomiske program, der var den helt centrale brik i at sikre det overraskende konservative flertal i 2015.

Mays nye love

Ifølge borgerlige, britiske medier er May parat til at droppe Cameron-regeringens løfte om, at hverken indkomstskat eller moms ville blive forhøjet i regeringsperioden frem mod 2020. Camerons lov om at give 0,7 procent af bruttonationalproduktet i ulandsbistand kan også komme til at stå for skud.

Den såkaldte »tredobbelte lås« på folkepensionen, der var Camerons og Osbornes politiske garanti for forhøjelser af pensionen i takt med inflationen, betragter Mays regering nu som et uigennemtænkt og uholdbart dyrt valgløfte.

Heller ikke Camerons valgløfte om markant, øget støtte til det offentlige sundhedssystem NHS er på Mays valgradar. Ifølge The Times vil May i stedet argumentere for, at støtten til NHS må ske inden for økonomisk ansvarlige rammer.

Det er også ventet, at May vil inkludere sit ønske om en tilbagevenden til tidligere tiders elitefolkeskoler, de såkaldte »grammar schools«, der slet ikke var med i Camerons uddannelsespolitik, og som bliver bekæmpet indædt af konservative politikere, der er røget i baggrunden under partiets nye ledelse.

Rammerne for Mays valgkamp kan komme til at ligne Camerons succesfulde og stramt styrede kampagne. Konservative valgstrateger fra 2015 er på vej tilbage, og May har allerede meddelt, at hun ikke vil deltage i en TV-debat, ligesom Cameron afviste en direkte TV-konfrontation med Labours partileder.

Men vælgernes kryds ud for de konservative vil betyde noget helt andet 8. juni, end det gjorde i maj for to år siden.

Uffe Taudal er Berlingskes korrespondent i Storbritannien