Pirateri har kostet milliarder af kroner i løsepenge

Siden 2005 er der blevet udbetalt op mod 2,2 milliarder danske kroner i løsepenge til pirater. En stor del af pengene går til bagmænd på land, der ofte formøbler dem videre i nye kriminelle aktiviteter, viser en ny rapport.

ARKIV--Pirater ud for Somalias kyst. Fold sammen
Læs mere
Foto: HO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Pirater på Afrikas Horn har indkasseret svarende til op mod 2,2 milliarder danske kroner i løsepenge siden 2005. Det viser den nye rapport »Pirate Trails«, som Verdensbanken, FN og Interpol har offentliggjort fredag.

Piraterne modtager ifølge rapporten kun en brøkdel af de løsepenge, som internationale skibs- og rederiejere udbetaler for at få frigivet deres kaprede skibe og besætninger, da en væsentlig del af kagen går til pengemændene bag piraterne.

I rapporten påpeges, at det er nødvendigt ikke blot at eftersætte piraterne men også at følge pengenes spor, da de bliver hvidvasket og ofte formøblet til andre kriminelle aktiviteter, herunder til finansiering af militser og til smugling af migranter og våben.

»Det faktum, at provenuet fra pirateri bliver brugt til at fremme andre kriminelle aktiviteter, har betydning for udviklingen og stabiliteten i området som helhed og fortjener øget opmærksomhed fra lokale og internationale aktører,« fremgår det af rapporten.

I rapporten, der er baseret på interview med regeringsembedsfolk, bankansatte, lokale virksomheder og tidligere pirater, tegnes et billede af en sofistikeret industri, der opererer primært fra Somalia.

Ifølge Verdensbanken, FN og Interpols konklusioner har de pirater, der kaprer alt fra små sejlbåde til oliesupertankere ud for Østafrikas kyst, fra 2005 til 2012 fået udbetalt løsesummer svarende til mellem 1,8 og 2,2 milliarder danske kroner.

Mellem 30 og 75 procent af pengene havner ifølge rapporten hos pengebagmændene på land, og de fleste af pengene bliver i regionen, hvor de blandt andet indgår i handlen med det narkotiske stof khat, mens andre går til storindkøb i ejendomsbranchen og finansiering af militser og smugling.

Ekspert i den finansielle sektor Stuart Yikona fra Verdensbanken, der er medforfatter til rapporten, understreger over for nyhedsbureauet AFP, at det ikke er nok at sætte ind mod piraterne til søs, og at der er behov for en koordineret indsats mod både fodsoldaterne til søs og pengebagmændene på land.

»Det internationale samfund har mobiliseret en søstyrke til at håndtere piraterne,« siger han og fortsætter:

»En lignende multinationalt styret indsats er nødvendig for at forstyrre og standse strømmen af illegale penge, der cirkulerer i kølvandet på deres aktiviteter«.

Ifølge rapporten modtager fodsoldaterne typisk et standardbeløb svarende til mellem 165.000 danske kroner og 412.000 kroner for hvert kapret skib, hvilket typisk svarer til mellem 0,01 procent og 0,025 procent af den samlede løsesum.