Dansk krigsskib tilbageholder pirater i Det Indiske Ocean

Efter et mislykket forsøg på at overtage et danskflaget skib blev de formodede gerningsmænd fanget af et specialhold fra flådefartøjet Esbern Snare. De tilbageholdes nu.

Esbern Snare, ved Seychellerne, Indiske Ocean, ved Somalias kyst. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ni formodede pirater sidder fanget på Forsvarets flådefartøj Esbern Snare, efter de lørdag angreb det danskflagede skib Torm Kansas i Det Indiske Ocean. Det oplyser Søværnets Operative Kommando (SOK) på sin hjemmeside.

Torm Kansas fra dampskibsselskabet Torm blev beskudt fra piraternes jolle, og de bevæbnede vagter svarede igen med varselsskud. Det lykkedes dem således at forhindre, at piraterne bordede skibet, og ingen fra besætningen, som består af indere, kom til skade, lyder det fra Torm.

Det danske krigsskib blev sendt til stedet af den norske chef for NATOs flådestyrke for at finde og pågribe piraterne. Tæt på den position, hvor Torm Kansas blev angrebet, stødte Esbern Snare natten til søndag på to mindre både. Og tidligt søndag morgen bordede det særlige maritime indsatshold fra det danske flådefartøj bådene i en koordineret aktion. De formodede pirater overgav sig hurtigt uden kamp, oplyser SOK.

Aktionen viser, at indsatsen mod pirateri virker, mener forsvarsminister Nicolai Wammen (S).

»Det har stor betydning for dansk skibsfart, at vi deltager i Operation OCEAN SHIELD ud for Somalias kyst. Det er med til at holde pirateriet i området nede. Danske handelsskibe skal ikke frygte for deres liv og varer - derfor skal vi fortsætte vores kamp mod piraterne,« siger forsvarsministeren, som også roser det besætningen på krigsskibet.

»Esbern Snare reagerede lynhurtigt. Besætningen ombord på skibet er topprofessionelle, og jeg er meget tilfreds og stolt over den indsats, de leverer i kampen mod pirateri ud for Somalias kyst.«

Hos Torm er man naturligt tilfreds med udfaldet af angrebet.

»Jeg er lettet over, at ingen på Torm Kansas blev såret, og på samme tid er jeg glad for, at alle vores procedurer igen virkede effektivt,« siger vicedirektør i Torms tekniske afdeling, Claus U. Jensen, i en pressemeddelelse.

 

Der skal nu indsamles beviser, som skal afgøre, om der er grundlag for at retsforfølge de ni formodede pirater. Blandt andet skal det undersøges, om de tilfangetagne kan kædes sammen med skyderiet mod det danske skib og et andet i området nogle dage tidligere.