OVERBLIK: Så mange migranter krydser Middelhavet

EU-landene vil fredag forsøge at lukke den centrale rute over Middelhavet. Den er nu den vigtigste rute.

Afrikanske migranter hviler på dækket af skibet Golfo Azzurro efter at være blevet reddet op fra en gummibåd ud fra Libyens kyst af medlemmer af NGO'en Proactive Open Arms. Reuters/Giorgos Moutafis
Læs mere
Fold sammen

Valletta. På EU-topmødet fredag skal landene blive enige om nye initiativer, der skal bremse strømmen af flygtninge- og migranter over Middelhavet fra Libyen.

Her er et overblik over udfordringen:

* Frem til 2011 regerede Muammar Gaddafi Libyen og bremsede i vidt omfang afrikanske migranter på vej mod Europa.

* Da han blev væltet i et oprør støttet af blandt andet danske kampfly, brød centralmagten i landet sammen. Det førte til en hastigt stigende migrantstrøm til Europa.

* Det er fortsat ikke lykkes at skabe et stabilt styre Libyen. FN støtter en regering i Tripoli anført af premierminister Fayez al-Sarraj.

* Den østlige del af landet kontrolleres af general Khalifa Haftar, der tilsyneladende i stigende grad får støtte fra blandt andre Rusland.

* Det skønnes, at der nu befinder sig op imod én million migranter i Libyen. Tusinder af dem vil muligvis søge mod Europa i de kommende måneder, hvor vejret bliver bedre.

* Sidste år ankom et rekordhøjt antal på i alt 181.000 personer via den centrale rute over Middelhavet. Den går fra Nordafrika, primært Libyen, til Italien.

* Fra 1. januar til 29. januar i år er der kommet i alt 5483 over Middelhavet til Europa. Heraf var kom omkring 4300 over ruten fra Libyen.

* Antallet af druknede eller forsvundne er steget år for år siden 2013. Sidste år druknede mere end 4500 personer i forsøget på at krydset Middelhavet.

* I år er der allerede 253 personer, som er døde eller savnet. Næsten alle er druknet i den centrale del af Middelhavet.

* Ruten fra Libyen bruges fortrinsvis af afrikanske migranter, der søger arbejde i Europa. Og kun i mindre grad af flygtninge.

/ritzau/