Obama i diplomatisk linedans: Frygt for atomkapløb i Mellemøsten

USAs præsident forsøger med samtalerne i Camp David at genstarte forholdet til en række arabiske lande, inden den vigtige Iran-aftale er på plads.

Barack Obama havde nok at se til, da han torsdag havde besøg i Camp David af repræsentanter fra seks golfstater, som hver især skulle overbevises om USAs fortsatte loyalitet i skyggen af atomforhandlingerne med Iran. Her er præsidenten ude i den friske luft med Omans vicepremierminister, Sayyid Fahd bin Mahmoud Al Said (t.v.); Emiren af Kuwait, Sheik Sabah Al-Ahmed Al-Jaber Al-Sabah; Qatars sheik, Tamim bin Hamad al-Thani (t.h. for Obama) samt Saudi-Arabiens kronprins, Mohammed bin Nayef (i hvidt) og Golfstaternes Samarbejdsråds generalsekretær, Abdullatif bin Rashid al-Zayani. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis de arabiske sunnimuslimske golfstater var bekymrede over USAs atomforhandlinger med det shiamuslimske Iran, så lod de sig ikke mærke med det efter torsdagens møde i den amerikanske præsidents sommmerhus i Camp David. Barack Obama brugte nemlig over syv timer på at berolige lederne fra seks golfstater om, at en atomaftale med Iran vil gavne freden i Mellemøsten på langt sigt. Hvis den vel at mærke medfører, at Iran stoppes i at udvikle egentlige atomvåben.

Der var ellers en meget skeptisk gruppe af personer, der var mødt frem i Camp David. Repræsentanterne for Saudi-Arabien, Qatar, Bahrain, De Forenede Arabiske Emirater, Kuwait og Oman blev forsikret om, at Obama ikke vil underskrive en aftale med Iran 30. juni, hvis aftalen ikke er stærk nok til at garantere, at præstestyret ikke bliver en atommagt. Hvis det alligevel sker, vil USA fortsat »overveje andre løsninger« for at bremse landets atomambitioner. Og hvis USA svigter dette løfte, så lod flere af de arabiske lande til gengæld forstå, at et atomkapløb bliver konsekvensen, og at de fleste af golfstaterne så vil udvikle deres egne atomvåben.

På mange måder står verden i en utroligt farlig situation i øjeblikket med truslen om et regulært atomkapløb i Mellemøsten mellem de sunnimuslimske lande og det shiamuslimske Iran. Iranernes succes på slagmarkerne i Irak, i Syrien og i Yemen har opskræmt golfstaterne. Især Saudi-Arabien har erklæret, at man »skridt for skridt« vil modsvare Irans atomprogram. Sagt med andre ord. Hvis der er den mindste risiko for, at iranerne alligevel producerer atomvåben, så vil Saudi-Arabien erhverve det samme antal af det altødelæggende våben.

Realistiske trusler

Og amerikanske atomeksperter mener, at det ikke er en tom trussel. Flere af disse lande vil være i stand til at skaffe sig atomvåben inden for en kortere årrække. I så fald vil det mest urolige hjørne af verden være i besiddelse af atomvåben.

 

Det er svært at bedømme, om de arabiske ledere var beroligede efter mødet. Som flere amerikanske kilder sagde, så afventer de ligesom resten af verden de konkrete resultater af forhandlingerne med Iran. Men man kan gå ud fra, at trods den gode tone på mødet og en optimistisk fælleserklæring, så er Obama stadig på konfrontationskurs med disse lande.

Obama bevæger sig på en meget svær diplomatisk linedans i forhandlingerne med Iran. USAs forhold til den nærmeste allierede i Mellemøsten, Israel, er gået helt i hårdknude på grund af forhandlingerne. En række af golfstaterne viste også deres utilfredshed med Obamas løsningsmoddeller i forhold til Teheran ved ikke at sende deres stats- og regeringschefer til topmødet i Camp David. Kun to lande var repræsenteret på højeste niveau, nemlig Kuwait og Qatar. Resten sendte mere eller mindre fremtrædende regeringsmedlemmer for at høre på, hvad Obama havde at sige.

»Der er ingen tvivl om, at både Israel og golfstaterne danner en samlet front i denne sag. Det er ikke alene aftalen, der bekymrer dem, men også det faktum, at der slækkes på sanktionspolitikken over for Iran, hvis ellers forhandlingerne går som planlagt. Og det tolker Irans fjender som en mulighed for præstestyret til at få det økonomiske overskud, der skal til, for i al hemmelighed at fortsætte atomprogrammerne,« siger flere amerikanske efteretningskilder.

Obama fik dog en betydeligt større sejr ved mødet end forventet. For det lykkedes at få en samlet erklæring igennem, der i hvert fald på papiret forsikrer omverdenen om, at også golfstaterne vil give forhandlingerne en chance, selv om ingen er i tvivl om, at der bliver holdt skarpt øje med udviklingen, inden en endelig aftale foreligger i slutningen af juni.

Central dialog sparket i gang

Hvis man skal se på mødet i et amerikansk perspektiv, lykkedes det at få en vigtig dialog i gang med en række af USAs vigtigste arabiske allierede om netop hovedproblemet Iran og få forsikret landene om, at USA er på deres side. Obama er blevet stærkt kritiseret for i det skjulte at være i gang med en tilnærmelse til Iran på et tidspunkt, hvor præstestyret ifølge de samme golfstater udgør den største sikkerhedsrisiko i Mellemøsten. Og sådan kan det også se ud, i og med at iranerne er med til at bekæmpe Islamisk Stat i Irak ofte støttet af amerikanske luftangreb. Det er golfstaterne bekymrede over. De har ingen interesse i at give arvefjenden Iran nogen fordele på slagmarken, som landet kan udnytte politisk bagefter.

Derfor fandt torsdagens møde sted i Camp David – det mest fornemme sted at mødes med en amerikansk præsident. Men om det var nok til at overbevise de fremmødte om, at USAs førsteprioritet stadig er golfstaternes sikkerhed, afhænger helt og holdent af aftalen med Iran.