Nu går Mark Zuckerberg bodsgang for at undgå det, der er meget værre

Mens monopolanklager fyger, forsøger Facebook at komme kritikerne i møde. Vi har lært af vores fejl, bedyrede tech-gigantens 'udenrigsminister' på et besøg i København.

Mark Zuckerberg opfordrer til mere statslig regulering. Det er ikke en opgave for en virksomhed alene, sagde Facebook-chefen i denne uge. (Photo by Amy Osborne / AFP) Fold sammen
Læs mere
Foto: AMY OSBORNE

Situationen var afsindig, og det afsindige var, at Facebook skulle regulere sig selv.

Ordene oppe fra scenen lød som noget, der kunne være ytret af en af den amerikanske tech-gigants mange indædte kritikere.

Men det var ikke tilfældet. Afsenderen var den internationale PR-chef for verdens største sociale netværk, Nick Clegg. Facebooks 'udenrigsminister' sad fredag på scenen i Skuespilhuset i København og berettede, hvordan det havde slået ham som sært, at der ikke er mere statslig regulering af Facebook.

Facebooks underdirektør, Nick Clegg, talte fredag på en konference i København om behovet for yderligere regulering af sociale medier. (Photo by Tobias SCHWARZ / AFP) Fold sammen
Læs mere
Foto: TOBIAS SCHWARZ.

»Jeg befandt mig i en afsindig situation,« fortalte Clegg på konferencen Copenhagen Democracy Summit om et møde i Bruxelles tidligere på året.

»Jeg stod der og præsenterede Facebooks ide om, hvordan vi skulle kræve certificering, åbenhed og bagrundstjek ved et europæisk valg. Og jeg stoppede midt i det hele og sagde: Jeg håber, at det næste gang er jer, der vil fortælle mig, hvad vi skal gøre for at opfylde jeres regler,« fortsatte han.

Milevidt fra tidligere skepsis

Anekdoten placerede behændigt Nick Clegg selv i rollen som den vise rådgiver - frem for det jagede vildt - og det er netop budskabet i tech-gigantens seneste medieoffensiv i USA og Europa.

Her lyder linjen nogenlunde således: Ja, vi har begået fejl. Men vi har lært af dem, og nu er det på tide, at myndighederne påtager sig deres del af ansvaret.

Facebooks topchef Mark Zuckerberg har de seneste dage understreget, at firmaet ikke alene kan tackle tunge spørgsmål om alt fra ytringsfrihed til misinformation.

»Jeg tror ikke, at et samfund ønsker, at private virksomheder skal have det afgørende ord i den slags beslutninger,« sagde Zuckerberg onsdag.

Opfordringen ligger umiddelbart milevidt fra Facebook-grundlæggerens tidligere skepsis over for statslig regulering.

Men ingen hos tech-giganten med de 2,4 milliarder brugere er i tvivl om alvoren i det politiske uvejr, som man befinder sig i på tredje år. Læk og misbrug af millioner af brugeres data har antændt debatten om selskabets dominerende stilling og dermed en mulig monopolsag, der kunne tvangsopsplitte selskabet.

Senest har Facebook mødt kritik for at lade en manipuleret video af demokraten Nancy Pelosi sprede sig på netværket.

Tørrer regning af på fællesskabet

En opsplitning er dog stadig usandsynlig, men i denne uge affyrede Donald Trump endnu en bredside mod tech-bosserne og indkaldte dem til hastemøde i det Hvide Hus.

Imens har Zuckerberg og hans PR-folk blæst til modoffensiv. De hævder, at kun Facebooks økonomiske muskler giver muskler til at slå ned på misinformation og skadeligt indhold.

Donald Trump ankommer til G20-topmødet i Japen. I næste måned skal han mødes med topchefer for de store tech-selskaber. Fold sammen
Læs mere
Foto: LUKAS COCH.

»Det er ikke sådan, at hvis du splittede Facebook ad, så ville du ikke have disse problemer. Du ville have dem, men du ville være dårligere rustet,« sagde Zuckerberg under det, der i amerikanske medier er blevet døbt endnu en »undskyldningsturné«.

Facebooks opfordring til statslige indgreb er imidlertid et markant brud med selskabets tidligere kurs, siger juraprofessor og ekspert i medieret Sten Schaumburg-Müller fra Syddansk Universitet.

»Hvis man skal være lidt grov, så kan man sige, at nu har Facebook tjent milliarder af kroner på deres aktiviteter, og når de så giver problemer, vil de gerne tørre regningen af på fællesskabet,« siger Sten Schaumburg-Müller.

»Hvis man skal være lidt mere venlig, så kan man sige at de naturligvis har ret i, at lovgiverne ikke har tænkt nok på dette her,« siger han.

Facebook er ikke et dansk forum

Han mener, at Facebook i bund og grund forsøger at undslå sig et egentlig udgiveransvar, der ville gøre virksomheden juridisk ansvarlig for indholdet på platformen.

Både de danske, europæiske og amerikanske myndigheder har hidtil som hovedregel holdt brugerne frem for Facebook ansvarlige for ytringer på platformen.

Den retspraksis er imidlertid under pres. En sag om det Google-ejede Youtubes mulige udgiveransvar for indhold er på vej gennem EU-domstolen, fremhæver juraprofessor Søren Sandfelt Jakobsen fra Aalborg Universitet.

Mark Zuckerberg forlader scenen efter en konference i San Jose, Californien. REUTERS/Stephen Lam Fold sammen
Læs mere
Foto: STEPHEN LAM.

»Det kunne blive en game-changer,« siger han.

»På den måde kan man godt se Facebooks budskab som en slags damage control. Alle råber af dem, så de vil gerne have, at pilen peger væk fra dem,« siger Søren Sandfelt Jakobsen.

Facebooks kommunikationschef i Norden, Peter Münster, kan ikke se for sig, at Facebook-platformen skulle reguleres individuelt for hvert land eller region.

»Facebook er ikke et isoleret dansk forum. Det er et forum, der går over grænser og kulturelle skel. Man kan godt forestille sig, at man kunne have nogle lokale standarder. Men det ville skabe et Facebook i nogle siloer, hvor du kan se ét, og jeg kan se noget andet, og det er jo i strid med, hvad Facebook overhovedet er,« siger Peter Münster.

Fra scenen formanede Nick Clegg, den tidligere britiske vicepremierminister, at statslige indgreb risikerer at gå for vidt

»Vi giver folk retten til at sige, hvad de vil til deres venner og familie,« sagde han.

Simon Kruse er Berlingskes internationale teknologimedarbejder