Nordkorea har anholdt amerikaner på vej ud af landet

Anholdt amerikaner anklages for »fjendtlige handlinger«, skriver det nordkoreanske regimes nyhedsbureau.

USA's forsvar bestående af Thaad-missiler har mødt kritik fra Kinas regering, som er bekymret over, at amerikanerne er kommet lidt for tæt på Kinas grænse. Spændinger tog til onsdag, da en amerikansk statsborger er anholdt i Nordkorea. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lucas Jackson

En amerikansk statsborger er blevet anholdt i Nordkorea. Det bekræfter statslige medier i hovedstaden, Pyongyang.

Den anholdte er anklaget for »fjendtlige handlinger«, skriver det nordkoreanske regimes nyhedsbureau KCNA.

Den amerikanske statsborger, der er kendt som Kim Sang-duk eller Tony Kim, blev anholdt den 22. april, hvilket blev rapporteret i sydkoreanske medier. Han er 55 år.

 

Den anholdte skal have været gæsteforelæser på Pust, som er Pyongyangs elitære tekniske universitet.

Han blev anholdt af politiet, da han var ved at forlade landet.

I alt er der tre amerikanere nu tilbageholdt i Nordkorea. De to andre amerikanere er den universitetsstuderende Otto Warmbier og den koreansk-amerikanske præst Dong-chul.

 

De er begge idømt lange fængselsstraffe af regimet. Tilbageholdelsen af den amerikanske statsborger sker på et tidspunkt, hvor forholdet mellem USA og det nordkoreanske regime er særlig anspændt.

USA har under præsident Donald Trump skærpet kritikken af styret i Pyongyang, efter at Nordkorea har affyret flere testmissiler.

De militære øvelser har fået Trump til at true med et angreb på Nordkorea.

 

Advarslerne fra USA har ikke umiddelbart fået Kim Jong-un til at ryste på hænderne.

Præsten er idømt op til 10 års hård arbejdslejr for påstået spionage. Warbier blev idømt 15 års fængsel i 2016 for at »stjæle propagandamateriale« og for »forbrydelser mod staten«.

Tidligere har adskillige amerikanske statsborgere været anholdt i Nordkorea. De er som regel blevet frigivet i forbindelse med VIP-besøg i Seoul.

 

Mandag sagde en officiel kilde i Washington, at USA's missilforsvar nu er opstillet og driftsklart i Sydkorea.

USA's forsvar bestående af Thaad-missiler har mødt kritik fra Kinas regering, som er bekymret over, at amerikanerne er kommet lidt for tæt på Kinas grænse.