Republikanere vinder afstemning om at afskaffe Obamacare

Foto: HANDOUT

Republikanerne i Repræsentanternes Hus har ved en afstemning fået flertal for at afskaffe Obamacare og erstatte det med deres egen sundhedsreform.

Det skete med 217 stemmer imod 213. En mindre gruppe af republikanere stemte imod planen.

Men Obamacare, reformen der er opkaldt efter tidligere præsident Barack Obama, er fortsat et langt stykke fra at blive afskaffet.

For lovforslaget skal nu også behandles i Senatet, og her råder republikanerne kun over 52 ud af 100 pladser.

Her er det kendt, at flere republikanere er stærkt skeptiske over for den sundhedsreform - i nogle medier kaldet Trumpcare - som Repræsentanternes Hus netop har vedtaget.

Afstemningen i Repræsentanternes Hus er en stor politisk sejr for præsident Donald Trump og formanden for kongreskammeret, Paul Ryan.

Begge fik ridser i lakken, da de i allersidste øjeblik måtte aflyse en afstemning i marts om at afskaffe Obamacare. De kunne dengang ikke samle flertal i Repræsentanternes Hus, selv om partiet har et flertal i forsamlingen.

Ved den lejlighed var en konservativ gruppe, Freedom Caucus, og flere moderate republikanere imod planen.

Denne gang var der givet indrømmelser til de mest konservative i partiet. Det var nok til at slæbe et flertal i hus.

Men 20 republikanere stemte torsdag imod deres eget parti.

Flere af dem var sammen med demokraterne stærke modstandere af, at retten til sygesikring formentlig indskrænkes og gøres meget dyrere for folk, som allerede har en sygdom eller lidelse.

Samtlige demokrater stemte imod den republikanske lov, hvis officielle navn er American Health Care Act. De advarer mod, at priser på sygesikring vil eksplodere for ældre med den nye plan.

Kongressens Budgetkontor (CBO), der er et upartisk organ i Kongressen, vurderede i marts, at 24 millioner mennesker vil miste deres sygeforsikring fra til 2025 med den republikanske plan.

CBO har endnu ikke haft lejlighed til at regne på republikanernes nye sundhedsreform.

Over 20 millioner amerikanere, som ikke tidligere havde været forsikret, fik under Obamacare en sygeforsikring.

/ritzau/