Nedturen for helten over alle helte

General Petraeus – helten fra Irak og Afghanistan – risikerer fortsat en retssag på grund af et udenomsægteskabeligt forhold.

General David Petraeus lod det komme langt videre end til et håndtryk med forfatteren Paula Broadwell. Hendes opgave var at skrive en biografi om den heltemodige og ydmyge general, men i stedet endte deres samarbejde og dobbelt-udenomsægteskabelige affære med at koste ham både jobbet som CIA-chef og en hel del af æren. Arkivfoto: Reuters/ISAF Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WASHINGTON: Han var en asket i næsten alle livets forhold. Han boede ofte i et ydmygt telt tæt på sine soldater i krigszonerne i Irak og i Afghanistan. Han læste filosofiske værker om krig og statsmænd.

Men han var også en firestjernet general, der sluttede sin glorværdige karriere i armene på en »forførerske« med det resultat, at han måtte forlade sit embede som chef for den amerikanske efterretningstjeneste CIA. I unåde.

Nu overvejer det amerikanske justitsministerium ifølge The New York Times at rette det sidste stød mod den ægte amerikanske helt David H. Petraeus ved muligvis at indlede en retssag mod ham for at have hvisket sin elskerinde Paula Broadwell statshemmeligheder i øret.

Det ville ifølge justitsministeriet være en juridisk korrekt afslutning på en affære, der for godt to år siden optog hele nationen, og som viste, at ikke blot Petraeus, men en række andre generaler havde kvindelige bekendtskaber, som amerikanerne ikke var helt trygge ved.

Men måske stopper det her. For både demokratiske og republikanske politikere siger, at Petraeus nu skal være i fred.

»Han er vores generations firestjernede general, og det skal han blive ved med at være,« som den demokratiske senator Dianne Feinstein siger.

Og Feinstein, som også er medlem af Senatets efterretningskomité, bliver bakket op af sine republikanske kolleger. Senator John McCain kalder således Petraeus for »en unik personlighed«.

»Han er en af vores helt store ledere,« fastslår han.

Og justitsminister Eric Holder, som er den, der har beordret de første undersøgelser sat igang i sit ministerium, er kommet i defensiven. Han siger nu, at det bare drejer sig om, at ministeriet overvejer forskellige muligheder.

En skæbnesvanger biografi

Petraeus er helten over alle helte. Han stod som øverstbefalende for styrkerne i Irak bag den strategi, som var med til kortvarigt at afværge de værste terrorhandlinger i Irak i 2007. Han var arkitekten bag mange af de strategier, der blev amerikansk politik ikke alene i Irak, men også i Afghanistan. Og han havde ud over sin militære uddannelse også en ph.d. i statskundskab og læste bøger i et hæsblæsende tempo.

Alle de officerer, som han rekrutterede til sin stab, fik inden tiltrædelsen en bogliste over bøger, som de skulle have læst, inden de tiltrådte. For at kende Petraeus’ måde at være leder på, som en af hans nærmeste rådgivere forklarede.

Men det hele gik galt for ham, da Paula Broadwell trådte ind på scenen. Hun, som var uddannet både som akademiker i det civile liv og som officer i det amerikanske militær, ville skrive en ledelsesbiografi om den berømte general og fulgte ham rundt i Afghanistan og andre steder, hvor han rejste.

Og til sidst var hun også en hyppig gæst i Petraeus’ private område i Afghanistan, hvor Broadwell, som var gift, og den ellers meget private general, der også var gift, blev kærester. De to formåede at holde det hemmeligt, også efter at Petraeus blev udnævnt til chef for CIA i september 2011.

Lavinen ruller

Affæren blev lækket ved et tifælde, da en tredje kvinde, Jill Kelley, meldte Paula Broadwell til politiet. Kelley dyrkede et tvivlsomt »socialt venskab« med en række højtstående officerer i Tampa i Florida, hvor Petraeus også havde været udstationeret.

Venskaberne blev vedligeholdt med storstilede kaviar- og champagnefester, hvor de allerøverste generaler fra området var inviteret. Anmeldelsen kom, fordi Kelley angiveligt blev chikaneret af Broadwell, som i mails beskyldte Kelley for også at have en affære med Petraeus.

I politiets gennemgang af kommunikationen fandt man erotiske beskeder fra Petraeus til Broadwell. Og så rullede lavinen med det resultat, at helten altså måtte forlade CIA i unåde i november 2012.

Ufrivilligt morsom titel

Men hvorfor skulle en firestjernet general med en sådan baggrund fyres, bare fordi han havde en affære?

For det første fordi amerikanerne helst ser deres helte som personer, som lever et regelret liv. Og dernæst fordi noget tydede på, at Petraeus havde lækket visse informationer til sin elskerinde. Hvor meget, der var om den del af snakken, ved man ikke helt. Og det er det, justitsministeriet mener bør opklares med en retssag. Men det bliver altså ikke med politikernes gode vilje. De fleste mener, at han har lidt nok.

Og biografien? Den udkom i 2012 og var længe på bestsellerlisten. Titlen »All In« vakte dog megen morskab, selv om bogen bestemt var værd at læse.