Mens du sov: Præsident Obama skrotter fordelagtig asylaftale for cubanere

Rusland vil have USA med i syriske fredsforhandlinger. Syrien beskylder Israel for raketangreb mod militærlufthavn. Præsident Obama skrotter fordelagtig asylaftale for cubanere. Få overblikket over nattens begivenheder her.

USAs snart forhenværende præsident lytter til sin vicepræsident Joe Biden under medaljeoverrækkelsen torsdag 12. januar. Her modtog Joe Biden en hyldest for sin indsats i Det Hvide Hus. Fold sammen
Læs mere
Foto: NICHOLAS KAMM
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Præsident Obama skrotter fordelagtig asylaftale for cubanere

Som en af sine sidste handlinger som præsident i USA sætter Barack Obama en stopper for den såkaldte "wet foot, dry foot"-politik, der har gjort det muligt for cubanere at få asyl i landet uden et visum. Det oplyser Det Hvide Hus i en pressemeddelelse.

Afskaffelsen, som har været undervejs i flere måneder, træder i kraft med det samme.

Det skyldes en frygt for, at et større antal cubanere vil skynde sig at rejse over havet til den amerikanske stat Florida, inden aftalen bliver skrottet.

- Ellers ville man sætte liv på spil, siger en ansat i Kongressen til nyhedsbureauet Reuters.

Politikken "wet foot, dry foot", der oversættes til "våd fod, tør fod", har hidtil betydet, at cubanere, som blev opdaget på havet med retning mod USA, blev sendt retur til Cuba.

Men de, der nåede fastlandet, kunne få asyl, når fødderne rørte jorden - en unik aftale, som ingen andre lande har med USA.

Cuba og USA har under Obamas præsidentembede blødt deres forhold op efter mange årtiers uvenskab.

I december 2014 kom det første markante tøbrud mellem landene. Her erklærede de sammen, at de vil arbejde for en normalisering af forholdet. Året efter åbnede USA en ambassade i Cubas hovedstad, Havana.

Men den positive udvikling risikerer at få en brat ende.

USA's kommende præsident, Donald Trump, har blandt andet tweetet, at hvis ikke Cuba er villig til at lave "mere fordelagtige vilkår" for det cubanske og amerikanske folk, vil han afbryde forholdet.

/ritzau/Reuters

Rusland vil have USA med i syriske fredsforhandlinger

Rusland og Tyrkiet er enige om, at USA skal være med i fredsforhandlingerne om Syriens fremtid. Forhandlinger, der begynder senere på måneden.

- USA skal helt sikkert inviteres med, og det er også, hvad vi har aftalt med Rusland, siger den tyrkiske udenrigsminister, Mevlüt Çavusoglu, til en gruppe journalister ved en international konference i Genève torsdag. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Fredsforhandlingerne er sat til at begynde 23. januar i Kasakhstans hovedstad, Astana.

Rusland og Tyrkiet fik i december indført en våbenhvile i det krigshærgede Syrien. Våbenhvilen blev indgået, uden at USA var indblandet, hvilket stormagten ellers ofte har været i sådanne situationer.

Våbenhvilen begyndte 30. december og har bragt fred i store dele af Syrien, til trods for at der stadig er kampe flere steder i landet.

- Vi bliver nødt til at fastholde våbenhvilen. Det er helt essentielt for de samtaler, vi skal have i Astana, siger den tyrkiske udenrigsminister.

Invitationerne til mødet i Astana vil ifølge ham blive sendt ud i næste uge.

Mevlüt Çavusoglu mener, at USA bør deltage.

- Ingen kan ignorere den rolle, som USA spiller. De, som har mulighed for at bidrage til en løsning, burde være med, siger han.

Udenrigsministeren slår samtidig fast, at målet for forhandlingerne er at opnå en politisk løsning.

Torsdag dræbte en selvmordsbomber mindst otte personer ved et angreb i den syriske hovedstad, Damaskus.

Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder oplyser, at fire af de dræbte ved angrebet var soldater fra den syriske hær.

Angrebet skete i et af de områder, hvor Syriens præsident, Bashar al-Assad, står stærkest, og hvor der er øget sikkerhed og kontrol.

Natten til fredag blev en militær lufthavn vest for Damaskus ramt af et luftangreb. Syrien beskylder Israel for at stå bag angrebet og har svoret at tage hævn.

/ritzau/

Wozniacki får en hård lodtrækning i Melbourne

Caroline Wozniacki skal møde den australske kvalifikationsspiller Arina Rodionova i første runde ved Australian Open. Australieren er nummer 184 i verden.

De to spillere har aldrig tidligere mødt hinanden.

Wozniacki ligger nummer 20 på den seneste verdensrangliste og er derfor ikke seedet i den bedste halvdel i turneringen.

Og netop den manglende seedning i turneringen kan hurtigt volde Wozniacki store problemer. På vejen til en finale i Melbourne kan Wozniacki således løbe ind i tre spillere fra verdens top-10 i løbet af de første fem kampe.

I tredje runde af turneringen er Wozniacki seedet til at møde britiske Johanna Konta, der er nummer ti i verden.

Johanna Konta har vist rigtig god form på det seneste og har spillet sig i finalen ved opvarmningsturneringen Apia International i Sydney. De to spillere har aldrig tidligere spillet mod hinanden.

I fjerde runde kan Wozniacki løbe ind i Dominika Cibulkova fra Slovakiet. Hun er nummer seks på den seneste verdensrangliste, men Wozniacki har en god statistik med ni sejre i deres 13 indbyrdes opgør.

Skulle det lykkes Wozniacki at komme videre til kvartfinalen, så står hun til at møde amerikanske Serena Williams. Serena Williams er med sine 23 grand slam-sejre blandt de mest vindende tennisspillere nogensinde.

Williams og Wozniacki har mødt hinanden 11 gange tidligere. Kun én gang er det lykkedes for danskeren at slå den hårdtservende amerikaner, der har vundet Australian Open seks gange før.

Tyske Angelique Kerber og amerikanske Serena Williams er seedet som henholdsvis nummer et og to ved grand slam-turneringen i Melbourne, der starter på mandag.

Caroline Wozniacki har senest spillet i Sydney, hvor hun onsdag tabte til tjekkiske Barbora Strycova i en kamp, der varede mere end tre og en halv time.

Efterfølgende udtalte Wozniacki, at hun føler sig i fin form, og at hun tror på, at hun kan gå hele vejen til finalen i Australian Open. Den udtalelse kom hun med inden fredagens hårde lodtrækning.

/ritzau/