Manifestation af svensk ukuelighed: »Vores levevis skræmmer givetvis mørke kræfter i verden«

Tyk, farvet røg indhyller gaden, og med korte mellemrum lyder knald fra fyrværkeri. Sprudlende romerlys og nødblus lyser op, og svenskere i tusindvis synger i kor med én, hæs stemme.

Mindehøjtidelighed for ofrene efter fredagens terrorangreb i Stockholm. Fold sammen
Læs mere
Foto: ODD ANDERSEN

Vi er på Medborgarplatsen i Stockholms Söder­malm-kvarter, som er pakket med mennesker klædt i grønt og hvidt, det lokale fodboldhold Hammerbys farver, blot to dage efter, at en 39-årig mand kørte en lastbil ind i en folkemængde i byens centrum.

Alligevel er titusindvis af fodboldfans mødt op.

En kvinde med tørklæde om halsen forklarer, at det er en tradition, at holdets fans marcherer i flok mod det store kuppelstadion lidt derfra for at følge sæsonens første hjemmekamp.

»Jeg tror faktisk, at der i år er kommet endnu flere, end der plejer. Selv stod jeg i morges og vidste ikke helt, om jeg skulle tage afsted efter det, der skete fredag. Men det her er noget, jeg vil deltage i. Det er noget, jeg har bestemt mig for at gøre. Og så er der ikke nogen, der skal skræmme mig til at blive hjemme,« siger Emilie Righammar.

Ved siden af hende nikker veninden Elinor Wikström:

»Det er som om, at det er ekstra vigtigt at gøre i år. Det handler om kærlighed.«

Omkring dem synger folkemængden slag­sange, og der grines og drikkes. Politiet har spærret vejen for trafik, og der er Hammerby-fans og stockholmere, unge og gamle, venner og familier, så langt øjet rækker. På Södermalm overvandt kærligheden til fodbold søndag frygten for terror.

Blomster samlet til kæmpebuket

Ganske få metrostop derfra, i den centrale del af byen på Sergels Torg, er om muligt endnu flere mødt op.

De mange blomster, beskeder og freds- og kærlighedserklæringer, folk i weekendens løb har lagt ved gerningsstedet til minde om fre- dagens ofre, er blevet samlet til en kæmpemæssig, farvet buket på trapperne.

Fra scenen foran Kulturhuset er der taler, før forsamlingen præcis to døgn efter angrebet, kl. 14:43, holder ét minuts stilhed.

»Vores levevis skræmmer givetvis mørke kræfter i verden,« siger bloggeren Damon Rasti i mikrofonen:

»Derfor er det uhørt vigtigt, at vi i denne stund af sorg og rædsel ikke lader os trække ned på ondskabens primitive niveau. Vi står her, forenede sammen, og det kan ingen forhindre os i. (...) Vi er her lige nu for at manifestere vores kærlighed. Vi lover, at aldrig, aldrig, skal ondskaben sejre over os.«

Hvis Stockholm fredag aften under politiets udgangsforbud var en spøgelsesby, var søndagens forsamlinger en manifestation af svensk ukuelighed.