Læger: Fængslet Timosjenko har brug for hjælp

Tyske læger kræver fortsat medicinsk behandling af Ukraines fængslede oppositionsleder. Ny straffesag kan blive udsat.

Demonstranter protester mod fængslingen af Julia Tymosjenko foran højesteret i Ukraine 12 august i år. Tymosjenko afsoner en syv års fængselsstraf for magtmisbrug. Fold sammen
Læs mere
Foto: SERGEY DOLZHENKO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

KHARKOV: Julia Timosjenko er syg, og hun har hårdt brug for behandling. Det fastslår et hold tyske læger, der søndag besøgte den fængslede ukrainske oppositionsleder på et hospital, hvor hun modtager behandling for blandt andet rygskader.

De bakker dermed op om den tidligere premierminister, der hævder, at hun er for syg til at møde frem i retten i den øst-ukrainske by Kharkov mandag. Her venter en ny straffesag mod den tidligere toppolitiker, der i forvejen afsoner en dom på syv års fængsel. Både EU-ledere, Europarådet og menneskeretsorganisationer anser fængslingen af oppositionslederen for at være et politisk hævntog fra landets siddende præsident Viktor Janukovitj.

De tyske læger vurderede søndag, at Julia Timosjenko nu er i bedring i forhold til tidligere. Men hun er svag og har fortsat brug for "omfattende behandling og rehabilitetering," understreger de.

- Vi har opnået en række fremskridt, men vi har har ikke fortiet, at der også er tilbagefald. Og vi har gjort tydeligt, at rammebetingelserne for behandlingen ikke er optimale, siger overlæge Karl Marx Einhäupl.

Timosjenkos partifæller og advokater har beskyldt de ukrainske myndigheder for at udsætte hende for "torturlignende" forhold, overvågning døgnet rundt og for at nægte hende besøg. Hun blev overført fra et fængsel til en bevogtet stue på et hospital i maj, efter hun klagede over voldsomme smerter og indledte en sultestrejke.

Oppositionen hævder, at den siddende præsident Viktor Janukovitj bruger alle midler for at slippe af med sin stærkeste udfordrer og mest åbenmundede kritiker.

Ulykkerne er da også regnet ned over Timosjenko, siden hun tabte præsidentvalget med få procent tilbage i 2010. Ud over den kontroversielle dom for embedsmisbrug sidste år, har landets anklagemyndigheden for nyligt beskyldt hende for at være ansvarlig for mord - dog mærkværdigt nok uden at rejse sigtelse.

Den seneste retssag, der er sat til at begynde i morgen, handler om angivelig skatteunddragelse tilbage i 1990erne. Timosjenko risikerer dermed endnu en lang fængselsdom oven i den dom på syv års fængsel, som hun fik sidste år.

Den fængslede Julia Timosjenko er stadig leder af Fædrelandspartiet, Ukraines største oppositionsparti. Dermed sidder landets oppositionsleder i fængsel, mens valgkampen raser forud for parlamentsvalget om to uger.

Ifølge den mangeårige menneskeretsforkæmper Jevgenij Sakharov er der ingen tvivl om, at fængslingen er en straffeaktion fra kredsen omkring præsidenten.

- Mange har haft fingrene i noget snavs, også de nuværende magthavere, men de eneste, der bliver dømt er dem, der er fjender af den siddende regering, siger han til Berlingske.

- Det ødelægger vort retssystem, at noget sådant kan ske, siger han.

De tyske læger ønskede ikke at tage stilling til, om Julia Timosjenko er for syg til at deltage i retsmødet mandag, da det er en retlig beslutning. I princippet kan dommeren beordre Tymosjenko bragt til retssalen - om nødvendigt liggende i sin hospitalsseng - hvis ukrainske læger blåstempler den fremgangsmåde.

Julia Timosjenkos advokater har understreget, at hun ikke kan gå, har smerter og ikke kan deltage i retssagen.