Kvinder og latinoer overraskede i stemmeboksen: Sådan stemte amerikanerne

Donald Trump blev USAs præsident på trods af, at mange havde udråbt Hillary Clinton som favorit til posten. En måling foretaget af Edison Research for en række amerikanske medier viser, hvordan de forskellige befolkningsgrupper i USA har stemt.

En kvindelig latino taler for Donald Trump under valgkampen. Målinger viser, at overraskende mange kvinder og latinoer satte kryds ved Donald Trumps navn ved det amerikanske præsidentvalg. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHN GURZINSKI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvem er det, der har stemt på Donald Trump og gjort ham til den 45. præsident i USA?

Det forsøger analyseinstituttet Edison Research at svare på i en større måling, som de har lavet for en række amerikanske medier. Nogle af resultaterne er overraskende, andre knapt så overraskende.

58 procent af USAs hvide vælgere stemte på republikanske Donald Trump, mens 88 procent af de sorte vælgere stemte på Hillary Clinton. Ligesom latinoerne primært stemte på Hillary Clinton.

Og det i sig selv kommer ikke bag på Jørn Brøndal, der er lektor ved amerikanske studier på Syddansk Universitet.

»Hvis kun sorte amerikanere havde kunnet stemme, så ville hver eneste præsidentkandidat have været en demokrat ifølge alle exit polls siden 1976. Hvis kun latinoer kunne stemme, så ville hver eneste præsidentkandidat også have været en demokrat ifølge alle exit polls siden 1976,« siger Jørn Brøndal og fortsætter:

»Men ser man på hele den hvide befolkning, kun den hvide befolkning men både mænd og kvinder, så ville samtlige præsidenter siden 1976 have været republikanere.«

Donald Trump formåede dog alligevel at fange 29 procent af latinoernes stemmer, og det kommer bag på Jørn Brøndal. Den største gruppe af latinoerne i USA har nemlig mexicanske rødder, og Donald Trump har flere gange i valgkampen langet ud efter mexicanske illegale immigranter og proklameret, at han ønsker at bygge en mur mellem USA og Mexico.

»Det er overraskende, at Clinton har fået en dårligere støtte fra latinoerne, end Obama gjorde i 2012, når man nu tager Trumps meget hårde retorik i betragtning,« siger Jørn Brøndal.

Samtidig tog Hillary Clinton flertallet af de kvindelige stemmer, men 42 procent af kvinderne satte stadig kryds ud for Donald Trump. Ifølge Washington Post fik Donald Trump faktisk 62 procent af stemmerne blandt lavt uddannede kvinder.

»Majoriteten af kvinderne har stadig stemt demokratisk, og sådan plejer det også at være. Stod det alene til amerikanske kvinder, havde alle præsidenter siden 1992 været demokratiske. Det mønster er sådan set bare fortsat, men selvfølgelig er det en forholdsvis høj procentdel, der har stemt på Trump,« siger Jørn Brøndal.

De unge stemmer gik primært til Hillary Clinton, mens Donald Trump var favoriten hos amerikanere over 45 år.

Donald Trump var mest popular blandt de lavest uddannede, mens Hillary Clinton fik flest stemmer blandt de amerikanerne, som har den laveste indkomst. Det kan synes mærkeligt, når de højst uddannede er i Hillary Clintons stald, men der er en logisk forklaring, siger Jørn Brøndal.

»I USA er det sådan, at en stor del af etniske minoriteter har en lav indkomst. Mere end hver fjerde afroamerikaner og mere end hver fjerde latino lever under fattigdomsgrænsen, og det er den gruppe, der trækker gennemsnitslønnen ned hos demokraterne,« forklarer han.

Hvad angår religion var Donald Trump mest populær hos de kristne, protestanterne og katolikkerne. Hele 71 procent af jøderne i USA stemte på Hillary Clinton, men det overrasker heller ikke Jørn Brøndal.

»Der er en gammel og stærk tradition blandt jødisk amerikanere for, at de ligger et godt stykke til venstre for midten. Sådan har det altid været. I starten af det 20. århundrede var der også en del jødisk amerikanerne, som var socialister. De tror i højere grad på velfærdsstaten,« siger han.

Se et udsnit af målingen nedenfor eller dan dig det fulde overblik på New York Times.

Meningsmålingen er som sagt lavet af Edison Research og bygger på spørgeskemaer besvaret af 24.537 vælgere, da de forlod et valgsted i USA på selve valgdagen, samt 4.398 telefoninterviews med vælgere, som havde stemt på forhånd.