Kurdiske krigere tager endnu et stik i Mosul-offensiv

Byen Bashiqa, der ligger nordøst for Mosul, er blevet indtaget af irakiske kurdere. Det oplyser peshmergachef.

Børn fra byen Hammam al-Alil syd for Mosul. De går med det irakiske flag, efter at byen er blevet befriet fra Islamisk Stat. Reuters/Thaier Al-sudani Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Irakisk-kurdiske styrker er mandag nået ind i centrum af byen Bashiqa nær Mosul.

Det er sket med hjælp fra luftangreb udført af den internationale koalition, skriver nyhedsbureauet dpa.

Det er to uger siden, at de kurdiske styrker omringede byen og strammede grebet om Islamisk Stats irakiske højborg, Mosul.

Jamal Imnaki, der er leder af peshmerga-krigerne, oplyser, at de kurdiske soldater er nået frem til Bashiqas bymidte. Dermed skulle de tilbageværende oprørere fra Islamisk Stat (IS) nu kun befinde sig i et vestligt distrikt.

Bashiqa ligger cirka 13 kilometer nordøst for Mosul. Millionbyen blev indtaget af IS i juni 2014. Siden 17. oktober har det irakiske militær sammen med kurderne kæmpet for at generobre byen.

Den internationale koalition med USA i spidsen deltager i indsatsen. Blandt andet har danske kampfly smidt bomber i området.

Også på den sydlige frontlinje taber Islamisk Stat terræn. Ifølge nyhedsbureauet AFP har irakiske styrker indtaget byen Hammam al-Alil.

Byen ligger ved Tigris' bred cirka 15 kilometer sydøst for Mosul. Det var her, at Islamisk Stat ifølge FN var ved at rekruttere børn helt ned til ni år til jihadisternes væbnede grupper.

En fotograf for AFP rapporterer, at indbyggerne hurtigt tog friheden til sig. Nogle genåbnede butikker, mens andre tog en dukkert i de lokale kilder.

- Hvis jeg siger, at jeg er glad, dækker det slet ikke. Det er mere end glæde, mere end fryd. Jeg takker de modige helte, der har reddet os fra disse tyranner og korrupte grupper, siger 73-årige Hussein Khalaf al-Juburi til AFP.

En talsmand fra det irakiske politi oplyser, at militæret vil fortsætte med at drive mulige IS-krigere ud af omkringliggende byer. Herefter vil styrkerne samle sig og forberede sig på endnu et stræk frem mod Mosul.

/ritzau/