Menneskerettighedsgruppe: Kurdere tilbageholder civile

Civile på flugt fra Islamisk Stat er blevet tvunget til at vente ved vejspærringer i uger og måneder.

Militære rådgivere fra en international koalition sammen med kurdiske soldater, der i det nordlige Irak er blevet oplært af blandt andet europæiske og amerikanske soldater. Scanpix/Safin Hamed Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Menneskerettighedsgruppen Human Rights Watch (HRW) anklager kurdiske myndigheder i det nordlige Irak for at have tilbageholdt tusindvis af irakiske flygtninge, som ville væk fra områder under Islamisk Stats kontrol.

- Civile er blevet tvunget til at vente ved kurdisk kontrollerede vejspærringer i uger og måneder, siger menneskerettighedsgruppen.

- Disse mennesker har levet i årevis med overgreb begået af Islamisk Stat. De har kun haft begrænset vand, mad og medicin.

- De har med livet som indsats forsøgt at komme væk fra IS og nå i sikkerhed, siger Lama Fakih, som leder menneskeretsgruppen i Mellemøsten.

HRW har hovedkvarter i USA.

I udtalelsen beskyldes kurdiske peshmergastyrker ved militærposter i det nordlige Irak for at opholde civile. De er flygtet fra de to IS-kontrollerede byer Hawija og Tal Afar.

- Peshmergakrigere har i et tilfælde holdt flygtninge tilbage i flere måneder. I mange tilfælde har de holdt civile tilbage, uden at der var mad, og uden at de kunne få tiltrængt hjælp. De var tværtimod sårbare over for nye IS-overgreb, siger HRW.

De kurdiske selvstyremyndigheder i det nordlige Irak kalder vejspærringerne nødvendige. De skal forhindre IS-medlemmer i at passere.

Kurderne bekæmper Islamisk Stat både i Irak og i Syrien. Det kurdiske Demokratisk Enhedsparti (PYD) og militsen Folkets Beskyttelsesenhed (YPG) har erklæret områder af det nordlige Syrien for autonome regioner.

/ritzau/AFP