Korrespondent: Israel varsler barsk reaktion

Israel vil slå hårdt ned oven på det angreb, der tirsdag morgen kostede fire palæstinensere livet ved en synagoge i Jerusalem, forklarer Berlingskes korrespondent i Mellemøsten.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

ISRAEL: To palæstinenseres drab på fire israelere uden for en synagoge i Jerusalem, har yderligere skærpet situationen i landet. De israelske politikere varsler ifølge Berlingskes mellemøstkorrespondent, Allan Sørensen, hvad der betegnes som »en voldsom reaktion«.

»Premierminister Benjamin Netanyahu har erklæret, at Israel vil reagere voldsomt, men vi ved ikke endnu hvordan. Det israelske sikkerhedskabinet skal mødes senere tirsdag, og der vil blive taget nogle beslutninger,« siger Allan Sørensen.

Mandagens angreb er det seneste i en række, hvor enkeltpersoner har udført terroraktioner med så forskellige våben som økser og knive, en varebil og skydevåben.

Allan Sørensen peger på, at myndighederne har svært ved at dæmme op for den slags angreb.

Identiteten på de to gerningsmænd er kendt, men om de har forbindelse til væbnede palæstinensiske grupper som, Islamisk Jihad eller Hamas er endnu uvist. Hamas var dog tidligt ude og har bifaldet angrebet, og hvis morgenens angreb følger mønstret, har gerningsmændene haft en tilknytning eller direkte medlemskab hos Hamas eller Islamisk Jihad.

»Men det er tvivlsomt, om de har fået ordre til at udføre angrebene,« siger Allan Sørensen.

Tirsdag formiddag er luftrummet over Jerusalem præget af cirklende helikoptere, mens gaderne er fyldt med betjente og soldater fra grænsepolitiet.

Trods den eksplosive situation mener Allan Sørensen, det endnu er for tidligt at fastslå, om en ny palæstinensisk opstand eller intifada er en realitet.

Den seneste intifada strakte sig fra år 2000 og fem år frem med et eskalerende voldsniveau, der omfattede selvmordsaktioner på cafeer og i busser samt en storstilet israelsk aktion på Vestbredden.

»Der er vi ikke endnu, men tæller vi angrebene, ser på deres karakter samt tæller dødsofrene, er der mange på begge sider, der vil kalde det en intifada, men vi er ikke oppe på et niveau, hvor de forskellige organisationer går ind og tager initiativ til omfattende angreb som selvmordsaktioner og den slags,« siger Allan Sørensen.