Kenyas opposition erklærer sig som vinder

Kenyas opposition erklærer sejr ved torsdagens præsidentvalg, selv om optællingen endnu ikke er afsluttet. Regeringen afviser at have tabt, men valgkommission siger, at oppositionen fører snævert.

Tilhængere af oppositionens kandidat i Kenyas præsidentvalg, tager forskud på sejren i et slumkvarter i Nairobi. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Mukoya / Reuters

Spændingen om udfaldet af torsdagens præsident- og parlamentsvalg i Kenya steg lørdag. Oppositionen erklærer sejr ved præsidentvalget, men regeringen afviser at have tabt.

Kenyas valgkommission (ECK) meddelte lørdag, at kun 38.000 stemmer adskilte Odinga fra den siddende præsident Mwai Kibaki, da 86 procent af stemmerne var talt op.

Odinga havde fået 3,88 millioner stemmer, mens Kibaki havde fået 3,84 millioner stemmer.

Den langsommelige optælling fik lørdag mange hundrede vrede kenyanere på gaderne for at protestere og for at forhindre, at den centrale valgkommission fusker med optællingen, så Kibaki kan blive på posten.

Under hele optællingen har Odinga været i spidsen

Den langsommelige optælling fik lørdag mange hundrede vrede kenyanere på gaderne for at protestere og for at forhindre, at den centrale valgkommission ikke fusker med optællingen, så den siddende præsident Mwai Kibaki kan blive siddende.

Under hele optællingen har oppositionens kandidat Raila Odinga været i spidsen, og han ventes at vinde.

Resultatet af valget var ventet allerede fredag, men lørdag morgen manglede der stadig resultater fra storbyer i den østlige del af landet.

- Vor ærede Raila Odinga er vinder af valget og bliver derfor Kenyas fjerde præsident, hed det i en erklæring fra hans partis hovedkvarter, Den Orange Demokratiske Bevægelse, ODM.

ODM siger, at partiets beregninger viser, at Odinga har fået godt 4,2 millioner stemmer, hvilket er flere end halvdelen af de stemmeberettigede. Den siddende præsident Kibaki har fået godt 3,7 millioner stemmer.

Præsident-partiet afviser
Præsident Kibakis parti afviste, at ODM og Odinga har vundet valget.

- Kun valgkommissionen kan erklærer en vinder, ikke et parti, hed det i en erklæring fra Kibakis stab.

Resultaterne viser også, at en række ledende politikere og ministre har mistet deres pladser i parlamentet.

Vreden over det udeblivende resultat førte lørdag til uro og vold flere steder i landet. I slumkvarterer i hovedstaden Nairobi smed folk med sted, satte biler i brand og butikker blev hærget. Men også andre byer blev ramt af uro og vold.

/ritzau/AFP