Italienske krigsskibe skal stoppe migranter i libysk farvand

Italien gør klar til at sende »marineenheder« på patrulje ud for Libyens kyst efter anmodning om hjælp med at kontrollere migrationen fra regeringen i det nordafrikanske land.

Italien gør klar til at sende »marineenheder« på patrulje ud for Libyens kyst efter anmodning om hjælp med at kontrollere migrationen fra regeringen i det nordafrikanske land. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det eneste effektive værn mod de seneste års massive strøm af migranter er en flådeblokade, mener 61 pct. af italienerne ifølge en meningsmåling offentliggjort i avisen Il Messaggero først på måneden. Og meget tyder på, at regeringen i Rom nu er klar til at lade det komme an på en prøve.

Premierminister Paolo Gentiloni meddelte onsdag efter et møde med sin libyske kollega, Fayez al-Serraj, at Libyens skrøbelige officielle regering har anmodet om »teknisk støtte fra marineenheder til den fælles kamp mod menneskesmugling i libysk farvand«.

»Hvis vi svarer positivt, hvilket efter min mening er nødvendigt, vil kampen mod denne trafik tage en ny drejning,« vurderede Gentiloni, der tilhører det socialdemokratiske Partito Democratico (PD).

Udmeldingen kommer, efter at premierministeren i sidste uge valgte at udsætte den afgørende afstemning om en ny indfødsretslov, der vil gøre det lettere at opnå italiensk statsborgerskab. Loven truede med at sprænge regeringen, der foruden PD består af det lille centrumhøjreparti NCD. Med få måneder tilbage før et parlamentsvalg, der skal afvikles i begyndelsen af 2018, skal NCD ikke nyde noget af at fremstå som blødsøden i det brandvarme spørgsmål om immigration.

De seneste uger har det traditionelt indvandrerfjendtlige parti Lega Nord fået selskab af protestbevægelsen M5S, der er slået ind på en strammerkurs efter elendige resultater ved dellokalvalg i juni. Begge partier står ifølge meningsmålinger til massiv fremgang i parlamentet, hvilket kan vende op og ned på Italiens politiske landskab.

Også blandt PDs vælgere er over halvdelen tilhængere af at skrue bissen på for at stoppe migrantstrømmen, og ifølge Corriere della Sera har Gentiloni besluttet at sætte turbo på en »militær« løsning efter den libyske anmodning om hjælp.

Regeringen vil i løbet af de kommende dage forsøge at få hastevedtaget en operation, der skal omfatte et større krigsskib og fem mindre patruljebåde samt helikoptere og droner og op mod 1.000 soldater, skriver avisen.

Før de italienske styrker kan komme af sted, skal en aftale om deres retslige stilling i forhold til libysk lov imidlertid forhandles på plads, og samtidig skal Al-Serraj-regeringen skrive under på, at den vil overholde menneskerettighederne i forhold til de migranter, italienerne samler op og sætter i land i Libyen igen. Desuden skal FN tages i ed.

Som en sidegevinst håber regeringen i Rom, at samarbejdet kan styrke Fayez Al-Serraj i forsøget på at genetablere et sammenhængende politisk regime i det nordafrikanske land. I det spil tog Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, til stor italiensk irritation et stik hjem, da han tirsdag stod fadder til en erklæring, hvori Al-Sarraj og den stærke mand i det østlige Libyen, Khalifa Haftar, lovede at indgå våbenhvile og afholde valg i løbet af 2018. En flådeoperation ud for den tidligere kolonis kyster vil bringe Italien tilbage på banen.

Martin Tønner er Berlingskes korrespondent i Sydeuropa