Italiens nejsigere vejrer morgenluft efter Renzis afgang

Den italienske nej-side er splittet, men var grundlæggende enige om at komme af med premierminister Renzi.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rom. Der er stor entusiasme at spore blandt nej-vælgerne dagen efter den italienske folkeafstemning om en ændring af landets forfatning.

Det fortæller lektor emeritus, Gert Sørensen. Han har stort kendskab til italiensk historie, kultur og samfundsforhold og befinder sig dagen efter afstemningen i den italienske hovedstad, Rom.

59,3 procent af vælgerne har stemt "nej", mens 40,7 procent har stemt "ja" til reformen, som havde til formål at tynde ud i de politiske institutioner og sikre en stærkere regeringsmagt.

Men selv om der er tilfredshed på nej-siden, så er det en yderst splittet gruppe, som har afgjort valget.

- Der er en stor gruppe, som ser på selve reformen som et stykke lovgivning, som rent teknisk har været meget uigennemsigtig. Det har efterladt store dele af befolkningen udvidende om, hvad det drejer sig om, siger Gert Sørensen.

- Jeg må nok sige, at jeg deler de forfatningskyndiges bekymring, for reformen er meget mudret. Renzis folk har ikke lavet et ordentligt lovgivningsarbejde, siger han.

Den kritik kom også fra ja-siden, som heller ikke mente, at buddet på en ny forfatning var stykket godt nok sammen. For kritikerne var reformen dog det mindst onde.

Den anden gruppe af nejsigere er utilfredse med de italienske politikere, som de ikke mener har formået at føre Italien ud af den økonomiske krise, der har domineret landet i mange år.

- Grundlæggende har de dog været fælles om, at de ville af med premierminister Matteo Renzi, siger Gert Sørensen.

Italiens 41-årige premierminister havde sat hele sin politiske fremtid på spil med afstemningen. Han havde lovet at gå af i tilfælde af et nej. Det løfte holder han, meddelte han søndag aften ved midnatstid.

Og netop det har været Renzis største fejl, vurderer Gert Sørensen.

- Han har benyttet en retorik, som man finder blandt mange af de populistiske politikere. Han har brugt afstemningen til at styrke sin egen politiske situation, men har fuldstændig fejlvurderet situationen.

Renzi vil inden længe officielt indgive sin afskedsbegæring til præsident Sergio Mattarella.

Derefter bliver det op til Mattarella at afsøge mulighederne for at få sammensat en ny regering. Hvis det ikke lykkes, kan han vælge at udskrive et tidligt valg.

/ritzau/