Islamisk Stat berøver 600.000 børn skolegang

Krigen i Syrien hindrer et sted mellem 1,3 og 1,6 millioner børn i at komme i skole. Islamisk Stat har lukket skolerne i erobrede områder.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Børnene i de områder, som terrorbevægelsen Islamisk Stat kontrollerer i Syrien, vokser ikke blot op i et ekstremt voldeligt miljø. De forhindres også i at tilegne sig de mest basale kundskaber.

Terrorbevægelsen har beordret alle skoler lukket, og når de genåbner, vil børnenes pensum helt og aldeles være præget af den fortolkning af islam, som Islamisk Stat presser ned over indbyggerne i de erobrede områder.

Reuters citerer tirsdag FNs børnefond UNICEF for, at 670.000 børn i disse områder ikke har siddet i et klasselokale, siden skolerne blev lukket i november.

En talsmand for FN-organisationen, Christophe Boulierac, oplyser på et pressemøde i Genève, at Islamisk Stat har erklæret, at elevernes pensum skal revurderes og at lærerne behøver »efteruddannelse«.

Tragedien i de erobrede områder skal dog ses i sammenhæng med, at borgerkrigen i landet betyder, at et sted mellem 1,3 og 1,6 millioner børn ikke modtager undervisning, og at de skoler, der holdes åbne, udsættes for angreb.

Det kostede sidste år 160 børn livet og sårede 343 oplyser UNICEF.

»Angreb på skoler og lærere og elever er yderligere en påmindelse om den frygtelige pris, som børnene i Syrien på femte år betaler,« lyder det fra Hanaa Singer, der er UNICEFs repræsentant i Syrien.