Danmark parat til at forhandle med Syriens forhadte diktator

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) mener nu, at den syriske opposition er nødt til at opgive sin modstand mod at forhandle fred med Syriens præsident, Bashar al-Assad. De Konservative og Dansk Folkeparti bakker ham op.

Foto: LOUAI BESHARA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Som en af de første vestlige udenrigsministre melder Martin Lidegaard nu klart ud: Syriens præsident skal accepteres som en forhandlingspartner for at få afsluttet landets næsten fire år lange blodbad.

»Man er nødt til at forhandle med dem, der har magten, og acceptere Assad som en forhandlingspartner for at opnå fred,« fastslår Martin Lidegaard, som ikke lægger skjul på, at præsident Assads rette plads er på anklagebænken ved Den Internationale Straffedomstol.

»Jeg har hele tiden haft svært ved at se Assad som en del af Syriens fremtid. Det har jeg fortsat. Men det er omvendt åbenlyst, at når man skal forhandle om Syriens fremtid, så er man nødt til at tale med regimet i Damaskus. Det undgår man ikke,« forklarer udenrigsministeren.

Men det vil den syriske opposition, som Danmark og Vesten støtter, jo ikke. Den siger ja til at forhandle med Assads regering, men nej til at forhandle med præsidenten selv og hans nærmeste?

»Ja, men det er en barriere, man er nødt til at overkomme. Jeg forstår godt, at oppositionen vil sikre sig, at Assad ikke kan blive siddende fremover. Det er legitimt, men man er nødt til at forhandle med dem, der har magten, og acceptere Assad som en forhandlingspartner for at opnå fred. Og der mener jeg også, at langt de fleste andre lande er,« understreger Martin Lidegaard, der ikke mener, at der er en militær løsning i Syrien, da ingen af de stridende parter kan vinde på slagmarken.

Desuden taler de omfattende humanitære lidelser, strømmen af syriske flygtninge mod Europa og truslen fra terrororganisationen Islamisk Stat i Syrien og nabolandet Irak akut for en afslutning på krigen, mener udenrigsministeren.

»I Irak er den gode nyhed, at det er lykkedes os at stoppe ISILs (Islamisk Stats, red.) fremgang. Men vi må også erkende – og det er den dårlige nyhed – at det ikke er lykkedes at slå ISIL seriøst tilbage endnu. Og det er, fordi det kræver soldater på jorden, og de skal være irakiske, og de er ikke klar endnu. Og det er der flere grunde til: Mangel på træning, og det faktum at der stadig er seriøse etniske konflikter internt i Irak, og det er en politisk opgave, som Iraks regering må tage på sig,« siger Martin Lidegaard.

»Inde i Syrien er situationen langt mere kompleks. Jeg mener, at der er al mulig grund til at bakke op om de moderate oprørere, og jeg har jo også støttet, at de får våben og træning af USA og Saudi-Arabien. Men det er ligeså indlysende, at denne våbenstøtte og den civile støtte, som Danmark yder, først batter noget, når oppositionen kan samles i én bevægelse, der både favner de forskellige etniske oppositionsgrupper i Syrien og deres militære militser i et større omfang end i dag. Og det er en kæmpe udfordring at få det til at ske,« påpeger Martin Lidegaard.

»Fuldstændig blottet for moral«

Hidtil har det været Danmarks officielle politik at støtte den syriske oppositions kategoriske afvisning af Assad som en forhandlingspartner. Afvisningen blev blandt andet understreget af præsidenten for koalitionen af syriske oppositionspartier, Hadi al-Bahra, da han besøgte Danmark i december, og det bør fortsat være Danmarks politik, mener Venstre.

»I tre år har regeringen sammen med andre konsekvent nægtet at gribe ind over for Assad, og nu vil man så samarbejde med ham. Det er tilbageholdende og fuldstændig blottet for moral,« siger Venstres udenrigsordfører, Søren Pind.

»Assad er en skrupelløs og nederdrægtig diktator, og han vil aldrig evne at skabe fred. Det her vil udløse et enormt had til Vesten i den syriske befolkning og bekræfte Mellemøstens befolkninger i, at Vesten holder med diktatorerne. Det her vil give grobund for endnu mere terror,« fastslår Søren Pind.

Det mindste af to onder

De Konservative og Dansk Folkeparti bakker derimod Martin Lidegaard op.

»Jeg er enig med udenrigsministeren. Vi kommer ikke uden om Assad. Det er jo ham, der repræsenterer styret. Det afgørende er at få standset borgerkrigen og ISIL, og så nytter det ikke, at man bare stædigt afviser Assad,« siger den konservative udenrigsordfører, Lars Barfoed.

Søren Espersen fra Dansk Folkeparti hilser Martin Lidegaards skifte velkommen:

»Det er helt nye toner fra udenrigsministeren, og jeg er helt enig. Vi er nødt til at forholde os til virkeligheden – nemlig Assads magt – i stedet for at leve i en drømmeverden. Mellem to onder – Assad og Islamisk Stat – skal vi vælge det mindste,« mener Dansk Folkepartis udenrigsordfører.