Iransk minister: Golfen er vores livline

Iran respekterer den internationale skibsfart, understreger udenrigsminister Javad Zarif, efter beslaglæggelsen af et Mærsk-skib.

Læs mere
Fold sammen

IRAN: Det er en helt særlig situation, der førte til beslaglæggelsen af fragtskibet Mærsk Tigris i Iran.

Det understreger den iranske udenrigsminister, Javad Zaif, ifølge Reuters. Ministeren talte onsdag for ved et debatmøde i New York, hvor han slog fast, at udenlandske skibe og rederier ikke har noget at frygte fra iranernes side.

»Den Persiske Golf er vores livline. Vi respekterer international skibsfart,« sagde Zaif under debatmødet.

Udenrigsministeren forklarede - præcis som den iranske ambassade i København onsdag - at Mærsk Tigris blev beslaglagt, fordi Maersk Line skylder penge til et iransk firma. Gælden har været udestående i 14 år, og det fik forleden en iransk domstol til at udstede et krav om beslaglæggelse af værdier tilhørende rederiet.

Tirsdag affyrede den iranske flåde varselsskud for at få Mærsk Tigris til at standse, hvorefter iranske soldater bordede skibet.

»Vores flådestyrker har ganske enkelt iværksat rettens beslutning,« forklarede udenrigsminister Javad Zaif, der ifølge Reuters betegner Mærsks handlinger som »besynderlige«.

Pressemedarbejder hos Marsk Line Michael Christian Storgaard oplyste onsdag til Berlingske Nyhedsbureau, at Mærsk endnu ikke klar over, hvad kravet består af, og hvorfor skibet tilbageholdes, men at kravet kunne handle om, at selskabet havde uafklaret gæld.

Mærsk Tigris har 24 besætningsmedlemmer, der kommer fra Østeuropa og Asien. Medlemmerne af besætningen har det under omstændighederne godt oplyste Cor Radings, talsmand i Rickmers Group, som ejer Mærsk-skibet, onsdag formiddag.