Indespærrede syrere sulter ihjel

Akut mangel på fødevarer i tre syriske landsbyer har, ifølge menneskeretsorganisationer, ført til en række dødsfald de seneste uger.

Her ses en syrisk dreng, der angivelig er fra landsbyen Madaya, hvor civile er begyndt at dø af sult. Fødevarer er ikke nået frem til byen siden oktober 2015. Billedet stammer fra en af mange videoer, der deles på sociale medier. Det er ikke muligt at bekræfte, at drengen er fra Madaya. Fold sammen
Læs mere

JERUSALEM: De spiser insekter og blade fra træerne, mens de svageste bukker under for sult.

Mindst ti personer i landsbyen Madaya, der ligger nord for Damaskus ved den libanesiske grænse, er døde af sult de seneste uger, ifølge Syrian Observatory for Human Rights. 13 andre er enten blevet skudt af regimet eller har trådt på miner, mens de gravede efter noget spiseligt i den hårde vinterjord. De sårede er blevet behandlet på klinikker uden bedøvelse eller smertestillende medicin.

Madaya har været omringet af Hizbollah og det syriske regimes tropper de seneste måneder, og sidste gang madvarer blev leveret til byen, var i oktober 2015. I landsbyerne Kafrayeh og Foah, der ligger uden for Idlib i det nordlige Syrien, er situationen stort set den samme. Her er det blot syriske oprørsstyrker, der har holdt landsbyernes shiamuslimske befolkning indespærret i flere måneder.

Priserne på de få varer, der stadig findes i landsbyerne, og som i alt 30.000 indbyggere skal deles om, er steget drastisk. Et kilo mel koster i øjeblikket 1.750 kroner i de tre landsbyer.

I går lykkedes det Røde Kors og FN at få det syriske regimes tilladelse til at levere varer til de hårdt ramte landsbyer. Men detaljer skal stadig forhandles på plads, og Røde Kors ved ikke på nuværende tidspunkt, hvor mange varer man får lov til at levere, eller præcist hvornår.

»Der er løbende diskussioner om, hvor mange varer vi må medbringe,« siger Anders Ladekarl, generalsekretær for Røde Kors.

»Det siger sig selv, at en enkelt konvoj ikke er nok til de næste tre måneder,« siger han og understreger, at mange i landsbyerne har brug for mere omfattende hjælp end blot madvarer og medicin.

I december 2015 fik Røde Kors lov til at evakuere nogle af de mest syge fra Madaya, men hverken FN eller Røde Kors har jævnlig adgang til de hårdest ramte byer, og hver gang skal tilladelserne genforhandles.

»Vi har løbende forespørgsler hos de involverede parter, men desværre er sult en del af det politiske spil og en del af krigen,« siger Anders Ladekarl.

I går reagerede Hizbollah på den internationale kritik af situationen i Madaya via sin TV-station al-Manar: »Billederne er en del af en bagvaskelseskampagne, der forsøger at give Hizbollah skylden for sultende civile. Det er ikke Hizbollahs ansvar, men derimod de væbnede grupper i byen,« lød meddelelsen fra Hizbollah

En del af krigsførelsen

Ifølge Syrian Observatory for Human Rights har mindst 1.200 af Madayas indbyggere udviklet kroniske sygdomme på grund af underernæring. Blandt dem er 300 børn.

Det er ikke muligt at bekræfte antallet af døde og syge i Madaya, og alle oplysninger fra landsbyen kommer fra syriske aktivister med kontakter eller familie i landsbyen. Men det er langt fra første gang i den snart fem år lange krig i Syrien, at civilbefolkningen udsultes som en del af krigen.

I den palæstinensiske flygtningelejr Yarmouk, lige syd for hovedstaden, Damaskus har befolkningen også været udsat for udsultning. Ifølge Amnesty International døde mindst 128 syrere af sult i Yarmouklejren i 2014, fordi den var omringet af det syriske regimes soldater, der ikke tillod nødhjælpsvarer at nå frem.

Øst for Damaskus i Moadamiyeh-området har civilbefolkningen haft mere eller mindre akut mangel på fødevarer siden 2013. I august samme år blev området angrebet med kemiske våben, og umiddelbart herefter lagde regimet en jernring omkring en række landsbyer, hvilket gjorde det umuligt for nødhjælpsorganisationer at nå frem til civilbefolkningen.

Den syriske opposition har også anvendt sultetaktik mod en række civile områder, men langt fra i samme omfang som det syriske regime.

Samlet set har krigen i Syrien kostet mere end 250.000 mennesker livet. Otte millioner er internt fordrevet, og næsten fem millioner syrere er flygtet ud af landet. Fortrinsvis til Tyrkiet, Libanon og Jordan.