Her er det svenske valgs største historier

Skovbrande og bilafbrændinger var blandt de temaer, der fyldte i de måneder, Sverige var i valgkamp.

MALMÖ 2018-09-09 Alid tittar fram bakom valbåset medan pappa röstar i vallokalen på Kroksbäcksskolan i Malmö strax efter klockan åtta på söndagsmorgonen. Foto: Johan Nilsson / TT / Kod 50090. (Foto: 50090 Johan Nilsson/TT/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: 50090 Johan Nilsson/TT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter en dramatisk valgperiode i Sverige er det søndag sidste chance for vælgerne i Sverige til at beslutte sig for, hvor krydset skal sættes ved valget til Riksdagen.

Valgkampen har raset sommeren over, og her kan du få et overblik over nogle af de emner, som har præget forsiderne i den tid.

Bilafbrændinger.

Videoer af bilafbrændinger i en række forstadskvarterer i større svenske byer såsom Stockholm og Göteborg ryddede forsiderne op til valgets første partilederdebat.

- Hvad fanden har I gang i, spurgte statsminister Stefan Löfven retorisk gerningsmændene, da han blev foreholdt videoerne.

Flere partier inklusive statsminister Stefan Löfvens Socialdemokraterna har siden haft som mærkesag i valgkampen at tilføre politiet flere ressourcer.

Skovbrande og klimaet.

I juli rasede der omfattende skovbrande i store dele af Sverige. Skovbrandene blev også et emne ved den første partilederdebat. Her forsøgte flere partier at angribe Sverigdedemokraterna på deres klimapolitik.

- At forme sin politik efter vejret er ikke seriøst, svarede Jimmie Åkesson og sagde, at hvor de andre partier kappes om at bruge penge i Sverige, fandt han et større behov for at nedbringe CO2-udledningen i andre lande.

Seksuelle overgreb.

Tv-programmet "Uppdrag Granskning" kunne i slutningen af august fortælle, at 58 procent af alle dømte voldtægtsforbrydere de seneste fem år var født uden for Sverige.

Våben og medier.

I august delte Riksdagsmedlemmet Hanif Bali et billede af sig selv på sociale medier med skydevåben og teksten "Hanif og DN (forkortelse for avisen Dagens Nyheter, red.) at war".

En brancheforening for udgivelser krævede straks et møde med Hanifs parti, Moderaterna, for at få en forklaring.

- Jeg er rigtig bekymret over det toneleje, der er i svensk politik for tiden både på sociale medier og i traditionelle medier. Det er ekstra synd, når der er mennesker i mit eget parti, der bidrager til det, svarede Moderaternas leder, Ulf Kristersson.

Fake news på arabisk.

Ifølge nyhedsbureauet TT har lokale socialdemokrater spredt opslag på arabisk med falske påstande om, at Sverigedemokraterna og Moderaterna ønsker at forbyde moskéer og islamiske gravpladser.

Moderaterna har taget opslagene op som et emne for den europæiske samarbejde- og sikkerhedsorganisation OCSE, der har besluttet at sende to valgobservatører til Sverige.

Klimaet og indvandring fylder hos vælgerne.

I en måling fra Demoskop, som avisen Expressen har publiceret 5. september, er der flest adspurgte, der svarer, at klimaet og indvandring er valgets vigtigste emne.

18 procent svarer klimaet, 17 procent svarer indvandring. Derefter følger emnerne sundhed og integration, der er vigtigst for henholdsvis 15 og 10 procent af vælgerne.

Lov og orden samt Sveriges økonomi er vigtigst for ni procent af vælgerne.

Kilder: TT, Expressen, Dagens Nyheter, Aftonbladet.

/ritzau/