Fra pisk til podie

Som 16-årig blev Tala Raassi idømt piskeslag for at gå i for kort nederdel. Nu klæder hun Miss Universe-kandidaterne i vovet badetøj.

Den iransk-amerikanske designer Tala Raassi ønsker at styrke kvinders ret til udtrykke sig, som de vil. Fold sammen
Læs mere
Foto: Washington Life Magazine

»Jeg står i en række, i en lang, mørk gang, lænket til en ven, mens jeg hører den rædselsvækkende lyd af to andre venner, der skriger af smerte.«

Om få uger vil nogle af verdens smukkeste kvinder konkurrere om titlen som Miss Universe iført Tala Raassis badetøjskollektion. Men den iransk-amerikanske bikinimager er ikke en helt almindelig designer. Som helt ung blev hun idømt 40 piskeslag for at bære et miniskørt til en privat fest.

»Det er et minde, der har defineret mit liv« fortæller den nu 27-årige designer til det amerikanske modemagasin Marie Claire.

Tali Raassi er født i USA, men voksede op i Irans hovedstad Teheran. Hun er muslim og tilhører den persiske befolkning, der udgør et flertal i Iran.

På sin 16-års-fødselsdag havde nogle af hendes venner arrangeret en fest. Hun tog derhen iført tørklæde, sort frakke og bukser, men så snart hun ankom, skrællede hun lagene af, til hun kun var iklædt en sort t-shirt og miniskørt. Ifølge Raassi var festen ellers ganske uskyldig: De ca. 30 drenge og piger hørte musik og snakkede. Hverken alkohol eller stoffer var involveret.

Pludselig blev døren flået døren op og Irans religiøse politi myldrede ind i huset. I Iran er det ulovligt at klæde sig usømmeligt, at høre musik, der ikke er godkendt af de religiøse myndigheder, og at feste med det modsatte køn. En dreng, som ikke var blevet inviteret med til Raassis fødselsdag, havde anmeldt de unge for at få hævn, med forventning om at politiet ville lukke festen. De gjorde dog mere end det.

Voldtaget med colaflaske

Raassi skyndte sig ud af bagdøren, men politiet satte efter. »Stop, eller vi skyder« råbte de efter hende. Hun turde ikke fortsætte.

De unge blev kørt til fængslet og drenge og piger blev skilt ad. Pigerne blev lukket inde i et goldt rum, hvor rotter løb langs væggene. Der var ingen senge, men på gulvet lå en gravid kvinde, en anden med en baby, en tredje var blevet anholdt ved sit bryllup. Tala fik at vide, at de andre fanger havde voldtaget én af kvinderne med en colaflaske. Nede ad gangen kunne hun høre skrig.

Næste dag, da det første bønnekald lød, beordrede vagterne Tala og hendes venner til at stille sig op for at modtage piskene. Efter 40 minutter fik de lov at vende tilbage til deres celler – uden at et eneste slag var blevet afgivet. Denne rutine fortsatte de næste dage. På femtedagen blev de unge stillet for en domstol.

Uden advokatbistand eller anden mulighed for at forsvare sig selv, blev de anklaget og dømt for at klæde sig uanstændigt, høre vestlig musik og fraternisere med det modsatte køn. Dommen lød på 50 piskeslag for drengenes vedkommende, mens pigerne slap med 40.

Umiddelbart efter blev de unge kørt til lille betonfængsel ved siden af domhuset. Deres forældre havde forsøgt at mægle i retten, men forgæves. Nu prøvede de at bestikke vagterne til ikke at piske for hårdt.

»Jeg hadede, at min familie var nødt til at overhøre piskene. Politiet havde krævet, at vores forældre var der – vi skulle alle sammen lære lektien. Slagene varede i hvad der føltes som en evighed. I virkeligheden var det overstået i løbet af 10 minutter. Men de ti minutter ændrede mit liv« fortæller Tala Raassi til Marie Claire.

Læbestifts-revolutionen

Tala blev løsladt, men straffen havde ændret hendes liv.

»Jeg følte mig så beskidt. Jeg var desperat efter at føle mig ren.«

Efter hun blev færdig med skolen, skønnede Talas forældre, at det var bedst for hende at komme væk fra Iran. Hun flyttede først til Dubai og siden til Washington D.C. Hun fik arbejde i en tøjbutik, gik i skole om aftenen, studerede mønstre og produktion, besøgte tøjfabrikker, stofvirksomheder og udstillingslokaler. Og hun begyndte at designe sin egen kollektion.

Til en fest kom en fremmed mand hen til Tala og komplimenterede hendes top. Hun fortalte, at hun selv havde lavet den og snart blev han hendes første investor.

Siden er det gået stærkt for den 27-årige designer. Hendes kollektioner er i butikker i Miami, Los Angeles og Dubai. Hendes kollektioner, der tæller sexede bikinier, toppe, leggings, er alle håndlavede. De går under navnet Dar Be Dar, der egentlig betyder ”dør til dør”, men i persisk slang kendetegner nogen, der er over det hele eller rundt på gulvet.

Raassi er i øjeblikket i gang med en kollektion, Lipstick Revolution, der er inspireret af revolutionsbevægelsen i Iran og dedikeret til kvinder rundt omkring i verden, der kæmper for retten til at udtrykke sig frit.

Hendes bikinier er tilmed blevet så hotte, at Miss Universe har valgt dem til badetøjskonkurrencen.

»Både Miss Universe-konkurrencen og jeg ønsker at styrke kvinder. Det her bliver et vidunderligt venskab« siger Raassi til Washington Life Magazine.