Forskere i jubel over mulig Higgs-opdagelse

Forskere har fundet en ny partikel, som stemmer overens med den såkaldte Higgs-partikel, der mangler i teori om universets opbygning.

Deltagere ved fremlæggelsen af de nye forskningsresultater hos CERN brød ud i klapsalver. Fold sammen
Læs mere
Foto: DENIS BALIBOUSE / POOL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SCHWEIZ: Der var jubel og langvarige klapsalver, da fysikere onsdag formiddag kunne fortælle, at man har opdaget en partikel, der med stor sandsynlighed er den såkaldte Higgs-partikel, som er den manglende brik i Standardmodellen, den hidtil bedste teori om universets opbygning.

Det var i hvert fald meldingen fra forskere ved CERN, det europæiske laboratorium for kerne- og partikelfysik, som onsdag morgen præsenterede de seneste opdagelser i arbejdet på at finde frem til den manglende partikel.

Fysikere har brugt omkring 40 år på at finde frem til partiklen, som altså bliver set som den manglende brik i puslespillet om universets opbygning. Fysikeren Peter Higgs, der har lagt navn til partiklen, var også til stede ved præsentationen, og han virkede meget rørt og måtte tørre øjnene, da forskerne præsenterede deres opdagelse.

Det er også hos CERN, at man har gennemført de forsøg, der skulle finde frem til partiklen.

- Det har man gjort ved at lade CERNs store LHC-accelerator, en 27 kilometer lang ring under jorden, køre og smadre protoner sammen og gøre det med en utrolig hast, virkelig mange kollisioner. Man skal 10.000 milliarder kollisioner igennem, før man får een Higgs, fortæller Troels Petersen, fysiker ved Niels Bor Instituttet ved Københavns Universitet, der har 30 forskere involveret i projektet.

Fundet af partiklen bliver set som et stort gennembrud, men det er alligevel kun begyndelsen, lyder det fra forskerne.

Konferencen i CERN kan  følges på nettet: http://webcast.web.cern.ch/webcast/1