Ny partikel kan være Higgs

Forskere er næsten helt sikre på, at de nu har fundet den mystiske skabelses-partikel, Higgs Boson, der har manglet i teorien om universets opbygning.

Det europæiske laboratorium for kerne- og partikelfysik (CERN)i Genève har fundet en ny sub-atomar partikel i deres søgen efter Higgs boson  Fold sammen
Læs mere
Foto: -
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SCHWEIZ: Verden hænger højst sandsynligt sammen, sådan som vi hidtil har troet - men endnu ikke haft noget bevis for.

Europæiske forskere har nemlig fundet en ny partikel, som meget vel kan være den såkaldte Higgs-partikel, som er den manglende brik i Standardmodellen - den hidtil bedste teori om universets opbygning.

Det er meldingen fra forskere ved CERN, det europæiske laboratorium for kerne- og partikelfysik, som onsdag morgen præsenterede de seneste opdagelser i arbejdet på at finde frem til den manglende partikel.

Higgs regnes for at være den partikel, som efter det såkaldte Big Bang for 13,7 milliarder år siden forvandlede de materialer, der kom fra kæmpeeksplosionen, til den masse, der nu kendes som kosmos, altså stjerner og planeter, og hvad der ellers er i rummet.

Partiklen er opkaldt efter den britiske fysiker Peter Higgs, der for 30 år siden sagde, at det var den partikel, der skabte kosmos. Og forskerne har brugt mere end 40 år på at finde frem til partiklen.

Det er også hos CERN, at man har gennemført de forsøg, der skulle finde frem til partiklen.

- Det har man gjort ved at lade CERNs store LHC-accelerator, en 27 kilometer lang ring under jorden, køre og smadre protoner sammen og gøre det med en utrolig hast, virkelig mange kollisioner. Man skal 10.000 milliarder kollisioner igennem, før man får een Higgs, fortæller Troels Petersen, fysiker ved Niels Bor Instituttet ved Københavns Universitet, der har 30 forskere involveret i projektet.

Konferencen i CERN kan her til formiddag følges på nettet: http://webcast.web.cern.ch/webcast/1