Formodet gerningmand bag lufthavnsskyderi i Florida var Irak-veteran

Fem personer mistede fredag livet ved et skyderi i Fort Lauderdale lufthavn. Gerningsmanden er i politiets varetægt, men motivet er stadig ukendt.

Rejsende evakueres under skyderiet, som fredag kostede fem mennesker livet og sårede otte i lufthavnen i Fort Lauderdale i Florida. Foto: Andrew Innerarity/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da en mand fredag eftermiddag trak et håndvåben og åbnede ild i lufthavnen i Fort Lauderdale, Florida, mistede fem personer livet, og yderligere otte blev såret.

De amerikanske myndigheder har efterfølgende identificeret den formodede gerningsmand bag skyderiet som den 26-årige Esteban Santiago-Ruiz. Ifølge CNN ankom han til lufthavnen med et fly fra Anchorage i Alaska, hvor han har adresse. Med sig havde han sit håndvåben som indchecket og dermed lovlig bagage. Efter at han havde samlet tasken op ved bagageudleveringen, begyndte den unge mand at skyde omkring sig.

Han blev derefter anholdt, uden at politiet løsnede skyd, fortalte sherif Scott Israel i går ved en pressekonference i lufthavnen.

Ti medaljer og udmærkelser

Den formodede gerningsmand var sandsynligvis alene og handlede på egen hånd, lyder det fra FBI, som endnu ikke har udtalt noget om motivet bag skyderiet, men oplyser, at man »ikke har udelukket terror«.

Esteban Santiago-Ruiz er født i New Jersey i USA, men flyttede som toårig med familien til Puerto Rico. Ifølge Pentagon gjorde han fra 2007-2016 tjeneste i nationalgarden i Puerto Rico og Alaska. Han var også udsendt til Irak fra 2010-2011. For sin tid i militæret modtog han omkring ti medaljer og udmærkelser. Men i august sidste år fritog nationalgarden i Alaska ham fra aktiv tjeneste på grund af utilfredsstillende præstationer, hvorefter han overgik til reserven.

Efter skyderiet har onklen og tanten til den formodede gerningsmand udtalt til flere amerikanske medier, at deres nevø ikke havde det godt, efter at han vendte hjem fra Irak.

»Han mistede forstanden,« siger tanten, Ruiz Rivera, til nj.com.

Ifølge broren havde Esteban Santiago-Ruiz modtaget psykologbehandling. At han nu er anholdt for at have dræbt fem, kommer dog bag på hele familien, fortæller de.

Den 26-årige har et lille barn med sin kæreste. Han blev for nylig sigtet for at have overfaldet kæresten og senere for også at overtræde et forbud mod at nærme sig hendes hjem, skriver Ritzau.

Kendt af FBI

I november sidste år mødte den 26-årige mand op på et FBI-kontor i Anchorage i Alaska og fortalte, at hans hjerne blev kontrolleret af en amerikansk efterretningstjeneste, der beordrede ham til at se videoer fra Islamisk Stat. Det skriver CNN. FBI sørgede på det tidspunkt for at få ham på et hospital for mentalt syge. Efterforskere fandt efterfølgende ingen beviser på, at han skulle have forbindelse til terrororganisationer.

USAs præsident, Barack Obama, vil ligesom FBI ikke udtale sig om motivet bag skyderiet, da det ifølge ham er for tidligt at drage konkonklusioner.

»Jeg vil ikke kommentere det ud over at sige, at vi er sønderknust med tanke på familierne, som er blevet ramt,« siger han.

»Sådanne tragedier har der været alt for mange af i de år, jeg har været præsident,« siger Obama, som dog tror på en snarlig opklaring.

»I løbet af det næste døgn tror jeg, at vi får at vide præcis, hvad der er sket, og hvilke motiver denne person har haft,« siger præsidenten.