Myndighederne i Florida: »Vi kan ikke udelukke terror«

Myndighederne har identificeret manden, som menes at stå bag drabene på fem personer i lufthavnen i Fort Lauderdale i Florida fredag.

Gerningmanden bag skyderiet i lufthavnen i Fort Lauderdale fredag dræbte fem personer og sårede otte. Fold sammen
Læs mere
Foto: GIORGIO VIERA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De amerikanske myndigheder har identificeret den mand, som er mistænkt for at dræbe fem personer i lufthavnen i Fort Lauderdale i Florida.

Der er tale om den 26-årige Esteban Santiago-Ruiz. Han ankom med et fly fra Anchorage i Alaska, hvor han har adresse. Med sig havde han en lovligt indtjekket kuffert, som indeholdt et håndvåben. Efter han havde samlet det op ved bagageudleveringen, begyndte den unge mand at skyde omkring sig, skriver CNN.

Myndighederne oplyser også, at den formodede gerningsmand sandsynligvis var alene og handlede på egen hånd. FBI vil endnu ikke sige noget om motivet for angrebet, da det er for tidligt i efterforskningen, men de oplyser, at »de ikke har udelukket terror«.

Den formodede gerningsmand er i politiets varetægt og ifølge CNN forventes det, at han stilles for en dommer mandag.

Panik i lufthavnen

Situationen skabte panik i lufthavnen i Fort Lauderdale, hvor alle blev efterfølgende blev evakueret. Overfor CNN beskriver flere, hvordan folk løb og gemte sig under stole i panik.

På det sociale medie Instagram skriver Sara Graham, der var på vej hjem fra ferie i Fort Lauderdale med sin familie, at de gemte sig i omkring 30 minutter, hvorefter de blev ledt udenfor.

»Da vi kom udenfor, måtte vi alligevel løbe tre gange mere for at være sikre på, at vi var i sikkerhed,« skriver hun.

Et andet øjenvidne, Judah Fernandez, fortalte om situtationen til CNN, da han var blevet evakueret og stod ude på landingsbanen.

»Kvinden, som stod ved siden af mig, så faktisk gerningsmanden. Hun så ham trække sit våben og løb så ud sammen med os,« sagde han.

»Jeg er bare glad for, at min kone og barn er sikre,« tilføjede han efterfølgnede.

Lufthavnen var lukket resten af dagen, hvilket påvirkede mere end 10.000 rejsende.

Formodet gerningsmand var Irak-veteran

Esteban Santiago er født i New Jersey i USA, men flyttede som to-årig med familien til Puerto Rico. Ifølge Pentagon gjorde han fra 2007-2016 tjeneste i Nationalgarden i Puerto Rico og Alaska. Desuden var han også udsendt til Irak fra 2010-2011.

For sin tid i militæret modtog han omkring ti medaljer og udmærkelser, skriver Ritzau. Men i august sidste år fritog Nationalgarden i Alaska ham fra aktiv tjeneste på grund af »utilfredsstillende præstationer«, hvorefter han overgik til reserven.

Efter skyderiet fredag har tanten til den formodede gerningsmand udtalt til nj.com, at han virkede bekymret, da han vente tilbage fra sin udstationering i Irak.

»Efter han fik en søn i september var han glad. Men for en måneds tid siden var det, som om han mistede forstanden. Han sagde, han så ting,« fortæller tanten.

Broren fortæller også, at Esteban Stiago-Ruiz har modtaget psykologbehandling i Alaska og muligvis lider af posttraumatisk stress som følge af sit ophold i Irak.

I november sidste år mødte han op på et FBI-kontor i Anchorage i Alaska og fortalte, at hans hjerne blev kontrolleret af en amerikansk efterretningstjeneste, der beordrede ham til at se videoer fra Islamisk Stat, skriver Ritzau.

FBI sørgede for at få ham på et hospital for mentalt syge. Efterforskere fandt efterfølgende ingen beviser på, at han skulle have forbindelse til terrororganisationer.

Obama vil ikke spekulere i motivet for skyderiet

USAs præsident, Barack Obama, har til flere amerikanske TV-stationer oplyst, at det er for tidligt at drage konklusioner efter skyderiet i Fort Lauderdale. Det skriver Ritzau.

»Jeg vil ikke kommentere det ud over at sige, at vi er sønderknust med tanke på familierne, som er blevet ramt,« siger han.

»Sådanne tragedier har der været alt for mange af, i de år jeg har været præsident.«

Barack Obama siger dog, at han tror, at vi snart vil kende til motivet.

»Iøbet af det næste døgn tror jeg, at vi får at vide præcist, hvad der er sket, og hvilke motiber denne person har haft,« siger præsidenten.