Først vendte Republikanerne sig mod Trump – så kom præsidentens »seriøse nedsmeltning«

Repræsentanternes Hus har med et overvældende flertal af både demokrater og republikanere vedtaget en resolution imod præsident Trumps beslutning om at trække amerikanske tropper ud af Syrien.

USAs præsident, Donald Trump, forklarede på et pressemøde natten til torsdag, at kurderne i Syrien »ikke er engle« – og at det i øvrigt må være en sag mellem Tyrkiet og Syrien, hvad der skal ske langs grænsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Leah Millis/Reuters/Ritzau Scanpix

Onsdag led præsident Trump et nederlag. Et flertal af hans egne stemte imod ham i Repræsentanternes Hus.

To tredjedele af Republikanerne stemte med Demokraterne for en officiel fordømmelse af Donald Trumps beslutning om at trække amerikanske soldater ud af Syrien. I alt stemte 354 for og bare 60 imod. Måske var det dét, der senere førte til skænderiet mellem præsident Trump og topdemokraterne Nancy Pelosi og Chuck Schumer.

Eller også var det en af dagens andre formentligt opslidende begivenheder – som for eksempel da en kopi af et brev, præsident Trump i sidste uge sendte til Tyrkiets præsident, Erdogan, begyndte at cirkulere.

Brevet fik en hård medfart og blev latterliggjort på sociale medier. Ikke blot fordi det var totalt renset for diplomatisk høflighed og etikette – »lad være med at være et fjols«, skriver han blandt andet undervejs – men også fordi Trump i brevet vedlægger fortrolig kommunikation fra sine allierede til den person, der ønsker at angribe dem.

»General Mazloum er klar til at forhandle med jer,« skriver han om den kurdiske SDF-leder, Mazloum Kobani, som altså i årevis har kæmpet sammen med amerikanerne i krigen mod Islamisk Stat:

»Og han er klar til at komme med indrømmelser, som de aldrig ville have givet jer før. Jeg vedlægger her i al fortrolighed en kopi af hans brev til mig, som jeg lige har modtaget,« skriver Donald Trump i brevet.

I brevet advarer præsidenten sin tyrkiske kollega om, at historien kan komme til at dømme ham hårdt, og at Recep Tayyip Erdogan kan blive stemplet som en »djævel«, hvis der med hans invasion ikke sker »gode ting«.

»Du har ikke lyst til at være ansvarlig for nedslagtningen af tusinder af mennesker. Og jeg har ikke lyst til at være ansvarlig for at ødelægge den tyrkiske økonomi – og det vil jeg gøre,« skriver Donald Trump i brevet til Erdogan.

Tyrkiet lancerede en brutal offensiv mod de kurdiske styrker i det nordlige Syrien, to dage efter at Trump havde annonceret, at han ville trække amerikanske tropper ud af området. Både hjemme i USA og internationalt er den amerikanske præsident blevet udsat for hård kritik for at have ladet kurderne i stikken.

Kurderne har spillet en afgørende rolle i nedkæmpningen af Islamisk Stat, og Trumps tilbagetrækning blev af tyrkerne opfattet som grønt lys til at angribe dem, har kritikken lydt. Situationen er yderligere eskaleret, efter at syriske og russiske regeringsstyrker har bevæget sig ind i området.

Det var derfor, Demokraternes formænd i Kongressen, Nancy Pelosi og Chuck Schumer, mødte op i Det Hvide Hus onsdag. De skulle høre mere om Trumps beslutning om at trække de amerikanske soldater ud Syrien. Men mødet endte med et skænderi.

Ifølge Chuck Schumer sagde præsident Trump, at Pelosi var en »tredjerangspolitiker«, skriver The Guardian, og mødet var »ikke en dialog, men et slags skænderi, et ækelt skænderi, som ikke var fokuseret på fakta«.

Fra Pelosi lød det efterfølgende, at hun nu ville bede for præsidentens helbred, for det, hun havde oplevet, var en »seriøs nedsmeltning«. Hun mente, at årsagen måske var den afstemning, der fandt sted i Repræsentanternes Hus tidligere på dagen.

Men som hun så ofte har gjort tidligere, henviste Nancy Pelosi til, at det kunne være Trumps psykiske helbred, den var gal med.

»Han forholdt sig ikke til virkeligheden.«

Fra Trump og hans lejr lød det imidlertid, at det var den altid uproduktive Pelosi, som endnu engang var stormet ud af et møde.

På et efterfølgende pressemøde forklarede præsident Trump, at kurderne »ikke er engle«, og at det kan være nødvendigt for Syrien og Tyrkiet at »kæmpe sig ud af« uenighederne.

»Vi har en situation, hvor Tyrkiet tager land fra Syrien. Syrien er ikke glad for det. Lad dem finde ud af det. De har et problem ved grænsen. Det er ikke vores grænse. Vi burde ikke miste liv på grund af det.«