FN-rapport: De fleste eritreere har intet håb for fremtiden

En ny FN-rapport om menneskerettighederne i Eritrea - eller manglen på samme - slår fast, at der er fundet »meget klare mønstre« på krænkelser af menneskerettigheder.

FN: Der er helt tydelige krænkelser af menneskerettighederne, ligesom både mænd, kvinder og børn tilbageholdes. Sådan lyder konklusionerne i en foreløbig rapport fra FN om situationen i det østafrikanske land Eritrea. Det skriver Reuters.

»De fleste eritreere har intet håb for deres fremtid,« siger formanden for FNs efterforskningshold, Mike Smith, ifølge Reuters.

Han tilføjer, at det ikke er underligt, at så mange mennesker ønsker at forlade landet.

»Tilbageholdelser er en helt almindelig del af livet, og det opleves af et uforholdsmæssigt højt antal personer - både mænd og kvinder, gamle og unge, herunder også børn,« siger han.

Den foreløbige FN-rapport tegner et markant andet billede af situationen i Eritrea, end den rapport, den danske Udlændingestyrelse har fået udarbejdet. Rapporten er blevet kritiseret for blandt andet at konkludere, at Danmark kan sende eritreere tilbage til hjemlandet uden at skulle frygte for deres sikkerhed.

På grund af kritikken rullede Udlændingestyrelsen planerne om ændret asylpraksis tilbage og betegner nu rapporten som »et supplement til andre oplysninger«.

Frem til juli sidste år var 357.000 personer flygtet fra Eritrea - det svarer til omkring syv procent af befolkningen. Og flygtningestrømmen ud af landet er kun taget til siden, oplyser FNs Flygtningehøjkommissariat, UNHCR.

Mike Smith og hans hold har i fire måneder interviewet omkring 400 personer og fortsætter arbejdet med at dokumentere situationen i landet - og for flygtninge, der forlader Eritrea. Den færdige rapport skal ligge klar til juni.

FN-rapportens foreløbige konklusioner afvises blankt af Eritreas ambassadør, Tesfamicael Gerahtu, der mener, at rapporten baserer sig på »upålidelig og udokumenteret« information, skriver Reuters.