Flygtede gennem kloak: Sådan blev verdens største narkobaron arresteret

Han var verdens mest eftersøgte narkobaron. Han havde flygtet to gange fra et af Mexicos mest topsikrede fængsler. I fredags blev han fanget og i første omgang bragt til et sex-motel, fordi politiet ikke ville tiltrække for meget opmærksomhed. Læs den spektakulære historie om »El Chapo« her.

El Chapo betyder »lille« på spansk. Fold sammen
Læs mere
Foto: HO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Klokken var omkring 4.30 fredag morgen, da daggryets stilhed pludselig blev brudt af et øredøvende skyderi i den mexicanske soveby Los Mochis.

På en eller anden måde var de mexicanske elitesoldater, som var kommet til byen, blevet afsløret i deres mission: At fange Joaquín Archivaldo Guzmán Loera - eller »El Chapo« (lille på spansk), som Mexicos største narkobaron også bliver kaldt.

El Chapo står angiveligt i spidsen for næsten halvdelen af narkosalget fra Mexico til USA, han er sigtet for flere mord, og har to gange haft held til at stikke af fra mexicanske fængsler. Senest i juli sidste år, hvor han flygtede fra det ellers topsikrede Altiplano-fængsel via en tunnel, der begyndte i badekabinen i fængselscellen – ifølge CBS News angiveligt bygget med hjælp fra tyske ingeniører, fløjet ind til formålet.

Som at være med i en film

I seks måneder var han på flugt. Lige indtil forrige tidligt fredag, hvor hans slæng ellers havde held til at få opsnuset, at mexicanske elitesoldater var kommet til byen for at hente narkobaronen tilbage til det fængsel, han var flygtet fra.

De skød mod marinesoldaterne, der hurtigt fik svaret igen og tilkaldt helikoptere til hjælp.

»Det var som at være med i en actionfilm,« fortalte 18-årige Javier Torres efterfølgende til Los Angeles Times, og uddybede: »Skuddene… Helikopterne vækkede os. Der var en masse råb.«

Alligevel lykkedes det El Chapo at stikke af sammen med sin sikkerhedschef Orso Iván Gastélum Cruz. De to kompagnoner flygtede ned i en af byens kloaksystemer, og fem af El Chapos mænd døde, mens de forsøgte at skærme vejen, så chefen kunne flygte.

Anholdt på sexmotel

Elitesoldaterne var forberedt på flugten, og de fortsatte derfor jagten på narkokongen i byens kloakker med fakler. Der skulle dog gå omkring seks timer, før det lykkedes soldaterne at indhente og fange El Chapo, der efter at være kommet ud af kloaksystemet ifølge CBS News stjal en bil og fortsatte flugten.

I kløerne på myndighederne blev El Chapo ført til et »sex-motel« i byen, angiveligt fordi politiet ville finde et diskret sted, mens de afventede forstærkninger, fortæller The Guardian.

På værelse 51 på The Doux Motel sad verdens mest berygtede narkobaron således på kanten af en dobbeltseng beklædt med et beige satinsengetæppe iført en snavset undertrøje og håndjern, flankeret af et lamineret menukort med alverdens sexlegetøj, kondomer og glidecremer på sengebordet. The Guardian oplyser som bonus, at værelserne er dekoreret i lilla og pink og koster 300 pesos (118 danske kroner) for seks timer.

El Chapo er kendt og eftersøgt for både narkohandel, mord og hvidvaskning af store pengebeløb. Han er landets største narkobaron, og har smuglet så store mængder kokain, heroin, marijuana og flere andre narkoformer til flere amerikanske byer, at han får selv Paoblo Escobar til at ligne en lille fisk i det farvand.

Ledte Hollywood-stjerne politiet på sporet?

Præcis hvordan de mexicanske myndigheder kom på sporet af ham, er uvist, men flere rygter figurerer i de internationale medier om spektakulære begivenheder, der kunne have ledt myndighederne til El Chapo.

Picture release by Mexican web site "Plaza de Armas" of Joaquin "El Chapo" Guzman recaptured in a hotel in the city of Los Mochis, Sinaloa state in northwest Mexico on January 8, 2016. Mexican marines recaptured fugitive drug kingpin Joaquin "El Chapo" Guzman on Friday in the northwest of the country, six months after his spectacular prison break embarrassed authorities. AFP PHOTO/Plaza de Armas /// RESTRICTED TO EDITORIAL USE-NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - MANDATORY CREDIT AFP PHOTO/PLAZA DE ARMAS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS - GETTY OUT / AFP / Plaza de Armas / HO Fold sammen
Læs mere
Foto: HO.

For eksempel var narkobaronen i gang med at planlægge en selvbiografisk Hollywood-film om sit liv.

»Han kontaktede skuespillerinder og producere, og de var del af en af efterforskningens forgreninger,« sagde Mexicos justitsminister Arely Gómez ifølge The Guardian efter anholdelsen.

Blandt de skuespillere, som El Chapo havde kontakt til, var den amerikanske Hollywood-stjerne Sean Penn og skuespillerinden Kate del Castillo.

Og netop en af skuespillerne kan have spillet en central rolle. For to dage efter, El Chapo blev fanget, blev et kontroversielt interview offentliggjort med forbryderen i magasinet Rolling Stones. Bag interviewet stod netop Sean Penn, der også er blevet fotograferet, mens han giver håndslag til narkoskurken.

USA pønser på udlevering

Penn drog i efteråret til Mexico, hvor han mødte narkobaronen i forbindelse med planlægningen af El Chapos film. Senere fremsendte Penn spørgsmål til El Chapo, som han har besvaret til artiklen.

»Der hvor jeg voksede op, var der desværre ingen anden vej (end at sælge narko, red.) – og det er der stadig ikke – hvis man vil overleve,« siger El Chapo blandt andet i den video, Rolling Stones har uploaded, hvor narkobaronen besvarer Penns spørgsmål.

 

Det hemmelige møde mellem Hollywood-stjernen og narkobaronen hjalp ifølge CBS News politiet med at finde frem til narkokongens skjulested. Det er uvist, om Penn var bevidst om, at han hjalp politiet på sporet af den eftersøgte fange, men ifølge en kilde, som mediet har talt med, var det telefonaflytning og Penns rejseaktivitet, der medvirkede. I forbindelse med Penns rejse var politiet ifølge kilder, CBS News har talt med, centimeter fra at fange ham, men »missede akkurat.« Efterfølgende intensiverede man overvågningen og fik dermed indsnævret området, El Chapo færdedes i.

I dag er El Chapo tilbage i Altiplano-fængslet. Siden hans seneste flugt er fængslet blevet yderligere sikret, og der er blandt andet nu tanks på fængselsområdet, som kan rykke ud, hvis narkokongen igen forsøger at flygte.

USA har dog også meldt sig på banen og forslået, at narkobaronen flyttes til et amerikansk fængsel, så amerikanerne kan sikre sig, at han ikke flygter igen. Skulle Mexico efterkomme den forespørgsel, kan det betyde, at El Chapo bliver indespærret i et amerikansk fængsel på livstid.