Verdens værste narkobaron anholdt - igen-igen

El Chapo gjorde Mexico til grin, da han i sommer for anden gang flygtede fra et supersikkert fængsel. Nu er han anholdt på ny - og hvad så?

El Chapo er igen under lås og slå. Fold sammen
Læs mere
Foto: EDGARD GARRIDO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han er verdens værste narkobaron - og nu er han fanget igen-igen.

Joaquin Guzman er bedre kendt under navnet »el Chapo,« og han er endnu mere kendt for to gange tidligere at have været anholdt og indsat i et mexicansk fængsel for blot at stikke af.

I en kort meddelelse på Twitter oplyste den mexicanske præsident fredag aften dansk tid, at myndighederne på ny havde anholdt ham.

Omstændighederne er endnu uvisse, men hvis det er sandt - og hvis han ikke når at stikke af i løbet af de næste fem minutter - stiller det præsident Enrique Pena Nieto over for et alvorligt valg: Udvisning eller ej. USA har i årevis krævet »el Chapo« til retsforfølgelse, men udvisninger er altid betændte i Mexico, og politikerne undgår dem helst.

Men Mexico har nu to gange demonstreret, at landet ikke kan holde på »el Chapo« - baronen har simpelt hen for meget magt og for mange penge til at kunne holdes i fængsel. Derfor talte man allerede efter hans flugt fra et ekstra sikret fængsel i sommer om, at han skulle til USA, hvis han atter blev fanget.

Den situation opstår i givet fald nu - så hvad gør præsident Nieto? Tør han udvise ham, eller er han bange for de indenrigspolitiske konsekvenser?

»El Chapo« er leder af det største af de mexicanske narkokarteller, Sinaloa-kartellet, som har vundet blodige magt- og gadekampe med rivaliserende karteller i Juarez og Tijuana. Sinaloa-kartellet kontrollerer nu den mexicansk-amerikanske grænse fra Stillehavskysten og til Juarez, som ligger over for den texanske by El Paso. Sinaloa står ifølge eksperter bag halvdelen af den narko, som smugles ind i USA, og »el Chapo« har bl.a. oprettet et massivt distributions- og salgscenter i Chicago og tvunget de lokale gadebander i defensiven.

Da de mexicanske myndigheder sidst anholdt ham, lovede de på tro og love, at han aldrig ville blive sat fri igen - og der blev indrettet en særlig fængselsafdeling til ham - men han gjorde i sommer Mexico til grin. Han havde bestukket fængselsledelsen med millioner af dollars, og den så gennem fingre med, hvad der skete ti meter under fængslet. Her gravede eksperter fra Sinaloa-kartellet en halvanden kilometer lang og airconditioneret tunnel, som med centimeters præcision ledte op til »el Chapos« badeværelse. Han kravlede ned i tunnellen, som var høj nok til, at han kunne stå oprejst, og han kørte ud til friheden på en skinne-motorcykel.