Elizabeth til skotterne: Tænk jer godt om

Den britiske monark har for første gang kommenteret Skotlands historiske valg om en løsrivelse fra Storbritannien. Hoffet fastholder dog, at hun er neutral i spørgsmålet.

Storbritanniens dronning Elizabeth har for første gang udtalt sig om skotternes uafhængighedsafstemning. Fold sammen
Læs mere
Foto: RUSSELL CHEYNE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

STORBRITANNIEN: Lytter man som skotte til sin dronning, skal man tænke sig grundigt om, før man torsdag går til stemmeurnerne for at stemme om skotsk uafhængighed.

Dronning Elizabeth skulle søndag have sagt til en deltager ved en gudstjeneste i Balmoral i Skotland, at hun håber, skotterne vil tænke »meget grundigt over fremtiden«, før de beslutter, hvad de vil stemme. Det rapporterer avisen The Times.

En stemme for uafhængighed vil løsrive Skotland fra Storbritannien, og selv om den 88-årige monark antages at være fortaler for unionen, har hun tidligere været meget omhyggelig med ikke at kommentere afstemningen. 

En kilde fra Buckingham Palace fastholder over for Reuters, at den seneste kommentar fra dronningen var politisk neutral og fuldstændig upartisk.

»Dronningen er forfatningsmæssig upartisk, hævet over loven og har altid sagt, at dette er et spørgsmål for det skotske folk,« siger kilden.

Den britiske dronning har et stærkt bånd til Skotland, da hun ofte holder ferie i højlandet. Det er dog endnu usikkert, hvilken betydning det får for det britiske kongehus, hvis tilhængerne af skotsk uafhængighed vinder valget.

Ifølge seneste meningsmålinger fra avisen Sunday Observer vil 47,7 procent af skotterne stemme nej til løsrivelse, mens 42,4 vil stemme ja. En anden måling fra Sunday Times viser et noget tættere billede. Her står står nej-siden til 50,6 procent af stemmerne blandt deltagerne i et læserpanel, mens ja-siden står til 49,6 procent.

Storbritanniens premierminister, David Cameron, rejser mandag på endnu en charmetur til Skotland. Med fire dage til valget gør han dermed et af de sidste forsøg på at overtale skotterne til at forblive en del af unionen. Under sidste uges besøg i Edinburgh gav Cameron udtryk for sin fortvivlelse, hvis valget ender med en skotsk løsrivelse.

»Jeg ville blive sønderknust, hvis denne familie af nationer bliver revet fra hinanden,« sagde han.