Eksperter uenige om Iran-rapport

Er det eller er det ikke et argument for skærpede sanktioner mod Iran, at USAs efterretningstjenester nu nedtoner truslen fra iranernes atomprogram? Danske sikkerhedspolitiske eksperter er uenige.

USAs præsident, George W. Bush, skar grimasser under et pressemøde i Det Hvide Hus i går. På pressemødet gentog han, at han stadig betragter Iran som en trussel mod verdensfreden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Reuters, AFP og EPA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lederen af Institut for Militære Studier, Mikkel Vedby Rasmussen, har svært ved at se den helt store nyhedsværdi i den ny rapport om Irans atomprogram fra de 16 amerikanske efterretningstjenester.

»Jeg synes ikke, at det er en helt så epokegørende begivenhed. Budskabet, vurderingen, er jo helt overordnet, at Iran har haft et program, og det har de så ikke længere. Det er et udtryk for, at iranerne kan påvirkes, og det er jo rart at vide. Men rapporten siger jo også, at Iran godt kan finde på at genstarte atomprogrammet, bare fordi de gerne,« siger Mikkel Vedby Rasmussen, der erkender, at nyheden om de amerikanske tjenesters ændrede vurdering vækker ekstra opsigt, fordi det jo også viste sig, at de tog grueligt fejl med hensyn til Iraks masseødelæggelsesvåben. Rapporten er de fleste steder blevet tolket ind i striden om de irakiske masseødelæggelsevåben, hvilket Mikkel Vedby Rasmussen ikke er enig i.

»Jeg synes ikke, at man kan lægge den vinkel på det. Det kommer an på, om man mener, at de amerikanske efterretningstjenester løj i forbindelse med Irak. Det føler jeg mig ikke så overbevist om. Under alle omstændigheder må der jo gå et stykke tid, før man kan vurdere, om Iran har indstillet programmet. Og den tid er nu gået. Samtidig kan tjenesterne jo have fået nye oplysninger, der tyder på, at iranerne har standset atomprogrammet,« siger lederen af Institut for Militære Studier.

Går imod Bush
Mikkel Vedby Rasmussen er til gengæld enig med alle de eksperter, der hæfter sig ved, at efterretningstjenesterne med den ny rapport viser, at de godt tør gå imod Bush-adminstrationens anti-iranske retorik.

»Men om det så betyder, at de også går imod administrationens politik – det er noget ganske andet,« vurderer Mikkel Vedby Rasmussen, der mener, USA og EU med rapporten har fået et nyt argument for at presse på i FN for skærpede sanktioner mod Iran.

»Det er det bedste argument i verden for at fortsætte sanktionerne. For ifølge rapporten fortsætter Iran jo med at berige uran, og sanktionerne hjælper åbenbart. Så på den måde støtter rapporten ret håndfast den førte politik. Men det er nok ikke sådan, at rapporten bliver læst,« siger Mikkel Vedby Rasmussen.

Svært med sanktioner
Seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, Bjørn Møller, er lodret uenig.

»Rapporten går jo stik imod den amerikanske regerings retorik. Det bliver nu umådelig vanskeligt at argumentere for yderligere sanktioner mod Iran og helt umulig at argumentere for en krig mod Iran,« siger Bjørn Møller.

»EU vil utvilvsomt føle sig bekræftet af denne rapport. Bekræftet i, at man skal gå diplomatiets vej. Det tager luften ud af de amerikanske argumenter for at skrue bissen på over for iranerne. Det vil helt klart trække EU i retning af, at der ikke er grund til at skærpe sanktionerne over for Iran,« anfører Bjørn Møller, der mener, at sagen siger en hel del om de amerikanske efterretningstjenesters troværdighed.

»Deres troværdighed har aldrig været særlig høj. Det har altid været ekstremt politiseret, og er blevet endnu mere politiseret under præsident Bush,« siger seniorforskeren.

Major Kenneth Pedersen fra Forsvarsakademiet mener også, at det nu bliver sværere at argumentere for skærpede Iran-sanktioner.

»Det bliver ikke denne rapport, der fremmer arbejdet med at skærpe sanktioner. Det er ikke helt så presserende,« siger Kenneth Pedersen, der er enig i, at efterretningstjenesterne med deres ny rapport lægger luft til præsident Bush.

»De markerer helt klart en større grad af uafhængighed. Rapporten er mere nuanceret og mere analytisk stringent og afdæmpet. Den er ikke helt i tråd med det, præsident Bush har meldt ud, og det er klart, at man (de amerikanske efteretningstjenester, red.) ikke igen vil have fingerne i maskinen,« siger majoren med henvisning til, at de amerikanske efterretningstjenester for ud for Irak-invasionen fremlagde oplysninger, der af præsident Bush blev brugt til at begrunde angrebet.