Dracula offer for propaganda

Den rumænske prins Vlad, der var inspirationen til den skønlitterære Dracula, var slet ikke så blodtørstig. Han blev bare udsat for negativ propaganda.

En ny udstilling i Bukarest prøver at vise, at Vlad Dracula blot var offer for negativ propaganda. Fold sammen
Læs mere
Foto: HENNING BAGGER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Spideren Vlad var en massemorder, der slog politiske fjender i tusindvis ihjel. Han ristede, torturerede, parterede, druknede og ja spidede op mod 50.000 mennesker. Men han var ikke en nattens dæmon, der levede af blod.

Det er i hvert fald, hvad en ny udstilling i Bukarest påstår ifølge The Daily Telegraph. Her udstilles en række artefakter, der skal vise, at fremstillingen af den rumænske prins Vlad, der regerede over, hvad der i dag er en region i Ungarn, som blodtørstig tyran blot var et led i en propagandakrig mod Østeuropa.

Ondskab

Målet var at fremstille Østeuropa som en primitiv region og en kilde til decideret ondskab.

Vlad Dracula III blev han kaldt. Ordet Dracula har to betydninger: Søn af dragen og Søn af djævelen. Og ifølge legenden om den brutale prins, så var han bestemt heller ikke svigermors drøm.

Det siges, at prinsen nød at spise sine måltider på trappen foran sin residens, hvorfra han imens kunne kigge på sine fjenders pælespiddede lig.

Kogte hoveder

En gravering viser Vlad nyde et måltid under 12 pælespiddede mænd, mens andre har fået skåret deres bene og arme af, og deres hoveder ligger og koger i kedler ved siden af.

Mange rumænere betragter imidlertid prins Vlad som en helt, da han ifølge historiebøgerne var med til at afværge en ottomansk invasion i det 16. århundrede.

Legenden om Vlad var efter sigende inspiration til den verdensberømte bog "Dracula" af den irske forfatter Bram Stoker. Bogen har siden udgivelsen i 1897 været grundlag for utallige andre bøger, film og tv-dramaer.