Den sidste kamp

Clintons og Trumps folk protesterede forud for debatten i nat, og ind imellem blandede den tredje og den fjerde kandidats tilhængere sig også.

Foto: JOE RAEDLE

LAS VEGAS: Hillary Clintons og Donald Trumps trofaste støtter stod fredeligt ved siden af hinanden med hver deres skilte på universitetsområdet i Las Vegas, uden at de for alvor kom op at skændes. Jo, der var småskub foran de store amerikanske tv-stationers scener, hvor de respektive demokratiske og republikanske tilhængere stod tæt for at råbe deres budskab ud i håb om, at de blev hørt i den bedste sendetid, mens tv-stationerne kørte live sendinger oppe på scenen forud for debatten mellem de to præsidentkandidater i nat.

Men det var egentlig først, da de grønnes tilhængere kom på banen, at der var optræk til lidt ballade. Der var ikke mange af dem, men de var i den grad bevidste om, at de ville gøre sig gældende og provokerede den ene gang efter den anden især Trumps tilhængere.

De Grønnes kandididat, Jill Steins tilhængere med grønne T-shirts skældte ud på en Trump-person og sagde direkte, at Trump var et fjols, når han ikke troede, at klimaforandringerne er menneskeskabte. Og Trumps folk forsøgte at undgå diskussionen, også fordi de kune se, at det hurtigt kunne udvikle sig til slagsmål.

Men ellers var det fredeligt. Clintons tilhængere var unge og entusiatiske og meget lidt indstillet på at tale med pressen. Trumps tilhængere var derimod snakkesalige, også selv om man var journalist, som Trump den ene gang efter den anden skælder ud på.

Under demonstrationerne løb Clinton-folk ofte hen og viftede med demokratiske kampagneflag direkte foran Trumps tilhængere, mens Trumps folk opholdt sig mere på samme sted og råbte slogans op mod scenen. Af og til kom nogle af Clintons-folk løbende for at skubbe Trumps vælgere væk fra de bedste pladser, og på et tidspunkt fik Trump-folkene organiseret et modangreb, som betød, at de tilbageerobrede de gode pladser foran tv-kameraerne, så deres skilte var synlige for de millioner af tv-seere, der så optakten til debatten.

»Trumps siger så meget, det skal du ikke tage alvorligt,« siger en af Trumps trofaste støtter - Karon på 61, som er kommet fra Californien for at være med i den sidste debat mellem de to på universitetet i Las Vegas. Hun kommenterede på spørgsmålet om, hvorfor hun som kvinde kunne stemme på Trump, når nu han flere gange havde vist foragt for kvindekønnet.

»Jeg har stemt de to sidste gange på Barack Obama, men ud over, at han har skuffet mig voldsomt, så skal præsidentembedet ikke besættes med en, der burde sidde i fængsel for at have slettet tusinder af emails i hendes tid som udenrigsminister. Jeg er offentligt ansat, og jeg ved, at jeg bliver fyret, hvis jeg behandlede kommunens emails på samme måde, som Clinton har gjort det med sine«, siger Karon, der henviser til sagen om Clintons private email-konto og private server og det faktum, at hun har slettet tusinder af mails.

En ung kvinde blandt Clintons tilhængere siger:

»Clinton har kæmpet for kvinders og børns rettigheder hele sit liv, og det er derfor, at jeg stemmer på hende. Og så betyder det også noget for mig, at hun i sin tid som senator for New York lige efter 11. september 2001 sørgede for, at de redningsfolk, der reddede folk ud af de brændende bygninger, har fået betalt deres lægeregning og medicin siden. Det manglede også bare, og jeg kan blive så vred over, at det ikke skete automatisk, men at Clinton måte gå ind og få loven lavet«, siger Charlotte, der også stammer fra Californien og har boet i New York.

»Det var godt gjort af hende«, siger Charlotte.

Politiet er synlig tilstede ved debatten både inden- og udenfor. På et tidspunkt er en af dem henne for at få folk til at give plads til hinanden, fordi der bliver skubbet en smule.

»Vi skal alle være her. Respekter hinanden«, siger han.