Lorettas »sang« til Danmark

Det er min sidste dagbog fra min tur rundt i USA. Den ender i Las Vegas, Nevada, hvor de to præsidentkandidater, Donald Trump og Hillary Clinton, i nat udkæmpede den sidste duel inden valget den 8. november.

Hvad kan man gøre andet end at give det sidste ord til en fantastisk kvinde i slutningen af 60erne, som med sin pragtfulde stemme har levet sit liv som kasinosangerinde i byen? Hun har sunget på mindst 20 forskellige sprog:

»For der er intet bedre end at se, at lyset tændes i folk øjne, når de uventet hører deres eget lands sange og sprog i en fjern by,« siger hun.

Loretta St. John, hedder hun, og det vil være korrekt at betegne hende som en Clinton-fan og en Trump-skeptiker – for at sige det mildt. Og da denne dagbogs opgave er at finde Clintons tilhængere og skrive ultrakort om mine oplevelser med dem, så giver jeg gerne uden tøven ordet til Loretta:

»Hello, Denmark. Jeg skammer mig over valgkampen. Den er ikke ordentlig, og jeg fatter ikke, at vi har en mand som Trump. Sådan er vi ikke i USA. Vi er ordentlige mennesker, der taler pænt om hinanden og omgås hinanden med respekt. Jeg kan ikke tro, at det her land er sunket til dette niveau – og tror det heller ikke. Hillary Clinton er intelligent. Hun bliver latterliggjort, fordi hun er kvinde, og dette samfund er godt til at latterliggøre kvinder, som Trump har været mester i. Jeg stemmer på Hillary for at få sat en stopper for det og meget andet,« siger Loretta med en pludselig sørgelig tone, som ellers ikke ligner hende.

»Jeg elsker Danmark. Jeg elsker verden. Jeg har mødt mange mennesker, og vi har det til fælles, at vi er glade for livet. Lad os ikke bruge tiden på ligegyldigheder.«