De Radikale vil oprette lejre til flygtninge i Afrika

For EUs regning og med løfte om frihandelsaftaler vil de Radikale etablere modtagelejre langs de ruter, som flygtningene i dag benytter på deres vej mod Europa.

»Skal vi have styr på problemer som menneskesmugling, trafficking og illegal migration, skal slaget stå i Europas nærområder og ikke som i dag ved Kruså,« understreges det i udspillet. Fold sammen
Læs mere
Foto: TIKSA NEGERI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det Radikale Venstre spiller nu ud med et gennemarbejdet forslag om at oprette såkaldte modtagelseslejre for flygtninge i Afrika. Lejrene skal ifølge forslaget finansieres fuldt ud af EUs medlemslande, men drives af de regeringer i afrikanske lande, der vil lægge jord til lejre­ne.

»De pågældende lande i Afrika påtager sig ansvaret for at samle og behandle alle ankomne flygtninge i fuld overensstemmelse med FNs menneskerettigheds- og flygtningekonventioner,« hedder det i det radikale udspil.

»Med et sådant system vil asylansøgere, der får afvist deres ansøgning, nemmere og hurtigere kunne sendes hjem, mens de, der opnår flygtningestatus, som udgangspunkt vil modtage hjælp og beskyttelse lokalt,« forklarer den radikale leder Morten Østergaard om forslaget.

»Skal vi have styr på problemer som menneskesmugling, trafficking og illegal migration, skal slaget stå i Europas nærområder og ikke som i dag ved Kruså,« understreges det i udspillet.

Også Socialdemokratiet og regeringen har luftet ideer om flygtningelejre i Afrika. Dette forslag går dog på, at EU skal drive lejre i Afrika, hvorfra flygtninge så kan søge om asyl i Europa.

Som det hedder i regeringsgrundlaget fra 2016, vil regeringen »sammen med ligesindede europæiske partnere arbejde for et system, hvor man søger om asyl fra et tredjeland frem for ved de europæiske grænser.«

Ifølge det radikale forslag skal flygtningene derimod som udgangspunkt have beskyttelse og midlertidig ophold i de lande, hvor modtagelseslejrene ligger.

Dog skal EU-landene derefter forpligte sig til at modtage en andel af flygtninge, som fordeles i henhold til medlemslandenes økonomiske formåen, fremgår det af udspillet.

Denne forpligtelse er ifølge Morten Østergaard nødvendig. Dels for at vise, at EU ikke løber fra sit humanitære ansvar, dels for at gøre afrikanske lande interesserede i at huse de såkaldte modtagelejre.

Motivationen for de afrikanske regeringer skal også komme gennem »massiv økonomisk støtte« fra EU, frihandelsaftaler og andre tiltag, der kan understøtte landenes økonomiske udvikling.

Alternativ til menneskesmuglerne

De Radikale foreslår i denne sammenhæng, at EU omlægger en del af pengene i den såkaldte Trust Fund for Africa. Den råder over 3,2 milliarder euro, og heraf anvendes cirka 400 millioner euro på at håndtere migrationsproblemer – først og fremmest gennem skærpet grænsekontrol i Afrika. Pengene bør hellere anvendes til at skabe ordnede forhold i de modtagelejre, som de radikale foreslår, mener partiet.

»At skabe et reelt alternativ til den nuværende situation, hvor ture over Middelhavet for mange er eneste mulighed for tilflugt, er hverken ukompliceret eller gratis. Det er ikke desto mindre helt afgørende for, at vi i Danmark og Europa kan få bedre hånd om flygtningesituationen og sikre os, at vi ikke blot eksporterer vores problemer med midlertidige løsninger, der i nogle tilfælde gør os medskyldige i menneskerettighedskrænkelser,« hedder det i det radikale flygtningeudspil.

Forslaget lanceres, netop som Socialdemokratiet i dag under overskriften »Hvordan hjælper vi bedst?« afholder en større konference om fremtiden for det europæiske asylsystem.

Udspillet fra de Radikale falder også sammen med, at statsministeren de kommende to dage deltager i EUs topmøde, hvor flygtninge- og migrationsudfordringen er på dagsordenen.

»Vi vil derfor sørge for, at statsministeren får en kopi af vores udspil med i kufferten,« siger Morten Østergaard.