Liberia skal vælge afløser for første kvindelige præsident

Tirsdag er der valg i Liberia. Afrikas første folkevalgte kvindelige præsident træder tilbage.

Den 78-årige Ellen Johns Sirleaf, der modtog Nobels fredspris i 2011, har siddet to valgperioder som Liberias præsident, men træder tilbage i forbindelse med tirsdagens valg i det fattige vestafrikanske land. Scanpix/Bertrand Langlois Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Monrovia. Ellen Johnson Sirleaf, som blev Afrikas første folkevalgte kvindelige statsleder, træder tilbage som Liberias præsident i forbindelse med et valg tirsdag.

Det fattige afrikanske land skal vælge ny præsident, ny vicepræsident og nye medlemmer af Repræsentanternes Hus.

Den 78-årige Ellen Johnson Sirleaf modtog Nobels fredspris i 2011 sammen med fredsaktivisterne Leymah Gbowee (Liberia) og Tawakkol Karman (Yemen) for deres ikkevoldelige kamp for kvinders rettigheder.

- Hun har skrevet sig ind i historiebøgerne som Afrikas første folkevalgte kvindelige præsident og som en af de kvinder, der har modtaget Nobelprisen.

Det anses for givet, at Liberias næste præsident bliver en mand. Ni ud af 10 senatorer er mænd. Den eneste kvinde blandt 20 præsidentkandidater, MacDella Cooper, menes at være helt uden chancer for at vinde.

- V har ikke arbejdet tilstrækkeligt hårdt for at skabe mere lighed mellem mænd og kvinder. Navnligt ikke når det gælder kvinders rolle i politik, sagde den afgående præsident for nylig til CNN.

Men i de 12 år, hvor Ellen Johnson Sirleaf har været ved magten, er hun blevet hyldet for sin indsats for fred og stabilitet i Liberia. Hun har samtidig fået en del investorer til at investere i landet.

Valget af hendes efterfølger opfattes som en vigtig test af den demokratiske proces i det vestafrikanske land. Liberia har stadig dybe ar efter en langvarig borgerkrig.

- En fredelig magtoverdragelse i Liberia - fra en folkevalgt præsident til en anden - er ikke kun vigtigt for Liberia, men for hele regionen, siger Maria Arena, som leder EU's valgobservatører.

Blandt favoritterne til at vinde valget er fodboldikonet George Weah sammen med vicepræsident Joseph Boakai. Også oppositionsveteranen Charles Brumskine og Alexander Cummings, der er blevet millionær på læskedrikke, er blandt favoritterne.

2,1 millioner mennesker er registreret som vælgere. Det første foreløbige resultat ventes inden for to døgn.

Det er meget sandsynligt, at der skal holdes en anden valgrunde, hvis ingen kandidat får over 50 procent af stemmerne. En anden valgrunde er fastsat til den 7. november.

Under borgerkrige i Liberia fra 1989 til 2003 blev der dræbt op mod 250.000 mennesker.

/ritzau/AFP