Dansk særaftale om Europol vil udelukke permanent grænsekontrol

EU-Kommissionen stiller som krav for en dansk særaftale om Europol, at Danmark fortsat er med i Schengen-samarbejdet. Dermed bliver prisen for særaftalen, at permanent dansk grænsekontrol udelukkes. Det sætter Dansk Folkeparti i et stort dilemma.

Foto: WOLFGANG RATTAY

For at få en særaftale om tilknytning til det europæiske politisamarbejde Europol, som er brugbar for dansk politi, skal Danmark binde sig til Schengen-samarbejdet, og permanent grænsekontrol vil dermed være udelukket.

Ifølge Berlingskes oplysninger skyldes dette krav fra EU-Kommissionen både politiske og juridiske hensyn. Politisk er det afgørende for EU-Kommissionen, at der er tale om en »Denmark Only«-aftale, som briterne ikke vil kunne få, når Storbritannien træder ud af EU.

Samtidig spiller databeskyttelse en afgørende rolle rent juridisk, fordi Danmark får en aftale med bedre dataadgang end eksempelvis Norge har, og derfor er det et krav, at Danmark implementerer databeskyttelsesdirektivet, som er en del af Schengen-regelsættet.

Danmark vil også skulle acceptere domstolskontrol på området.

Flere kilder tæt på processen bekræfter over for Berlingske, at det har været en afgørende forudsætning for Kommissionen, at Danmark fortsat er medlem af Schengen, hvis Danmark skal have en særaftale om Europol.

I fremtiden bliver dansk tilknytning til Europol dermed betinget af, at Danmark er med i Schengen og dermed ikke kan have permanent grænsekontrol.

Det vil sætte Dansk Folkeparti i et dilemma, fordi partiet ved sidste års folkeafstemning lovede danskerne, at dansk politi fortsat kunne være med i Europol, men samtidig kæmper partiet for permanent grænsekontrol.

Tilfredsstillende på kort sigt - men ikke langtidsholdbar

Aftaleforslaget fra EU-Kommissionen svarer ellers til, hvad Berlingske og andre medier allerede har skrevet.

Et særligt hold af forbindelsesofficerer i Europols hovedkvarter i hollandske Haag samt i Danmark skal sikre, at dansk politi døgnet rundt har den hurtigst mulige adgang til den enorme database Europol Information System (EIS), som ifølge Rigspolitiet er afgørende for politiets bekæmpelse af grænseoverskridende kriminalitet.

Det skal give politiet adgang til værdifuld data hurtigst muligt, men dansk politi vil ikke længere have direkte adgang til databasen, som tilfældet er det i dag, og der vil give en forsinkelse. Sidste år brugte dansk politi databasen flere end 91.000 gange - eller ca. 250 gange om dagen.

Forslaget giver dermed Danmark en bedre aftale end den meget omtalte aftale, som Norge har. Norge skal vente op mod to dage på at få svar, og det har vist sig at være et problem.

Ifølge et regeringspapir vurderer Rigspolitiet, at den foreslåede aftale »på en række væsentlige områder er operativt tilfredsstillende for dansk politi.« Rigspolitiet vuderer også, at »den manglende direkte søgeadgang i nær fremtid vil indebære en meget væsentlig begrænsning af dansk politis mulighed for at bekæmpe grænseoverskridende kriminalitet.«

Europol vil desuden være forpligtet til at videregive relevante oplysninger til dansk politi uden en konrket anmodning, hvilket heller ikke er tilfældet for Norge.

Danmark står desuden til at få observatørstatus i Europols bestyrelse.

Europa-Parlament kan spænde ben for aftale

Hvis der kan skaffes opbakning til aftaleudkastet i Folketinget, så skal al juraen på plads, og så skal den godkendes af de andre EU-lande samt til to høringer i Europa-Parlamentet.

Deadline for en aftale er den 1. maj 2017, hvor den nye lovgivning for Europol træder endeligt i kraft, og med en normal tidsplan for høringerne i Europa-Parlamentet vil de trække så langt ud, at aftalen falder til jorden.

De store grupper i Europa-Parlamentet har tidligere erklæret sig skeptiske over for en særaftale og kan stadig stå i vejen for en aftale. Nu vil de dog granske aftaleforslaget, og hvis det kan accepteres politisk, burde der også være vilje til at nå høringerne inden den 1. maj.

Grupperne har tidligere gjort det klart, at der skal være tydelig forskel på at være fuldt medlem af Europol med de fordele, det har, og så den danske særaftale. Og det kan man umiddelbart godt argumentere for, at der er, nu hvor dansk politi ikke vil have direkte søgeadgang til EIS.

Men først skal der altså være opbakning til aftalen i Folketinget.