Søren Pind fastslår: Det kræver dansk statsborgerskab at blive politikadet

Rigspolitiet har over for Radio24syv oplyst, at de 125 nye politikadetter, der starter uddannelse til foråret, ikke behøver at være danske statsborgere. Over for Berlingske fastslår justitsminister Søren Pind imidlertid, at det er forkert.

Arkivfoto. Det er ikke sandt, at politikadetter fremover risikerer at stå for eksempelvis grænsekontrol, uden at de selv er danske statsborgere. Det fastslår justitsminister Søren Pind (V). Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Det er ikke sandt, at politikadetter fremover risikerer at stå for eksempelvis grænsekontrol, uden at de selv er danske statsborgere. Det fastslår justitsminister Søren Pind (V).

Flere medier har torsdag citeret Radio24syv  for nyheden om, at man kan blive politikadet uden at have dansk statsborgerskab. Det er Rigspolitiet, der har oplyst dette til radiostationen, bekræfter en mailkorrespondance mellem politiet og Radio24syv, som Berlingske har set. Oplysningen fik i første omgang Dansk Folkeparti op i det røde felt med kommentarer om, at det er »tudetosset« og »helt galt«.

Berlingske forsøgte i første omgang selv at få oplysningen bekræftet ved Rigspolitiet uden held. Avisens henvendelse til Justitsministeriet tyder imidlertid på, at Rigspolitiet har taget fejl. For justitsminister Søren Pind oplyser, at man skal være dansk statsborger for at blive optaget på politikadetuddannelsen.

»Den politiske aftale er, at politikadetterne i al væsentlighed skal opfylde de samme krav, som gælder for optagelse på politiets basisuddannelse. Det gælder også kravet om dansk statsborgerskab. Det bliver der ikke lavet om på. Det er i øvrigt Justitsministeriets vurdering, at det heller ikke udgør et problem i forhold til EU-retten,« meddeler han i en skriftlig udtalelse.

Det er de borgerlige partier, der som en del af finanslovaftalen for 2017 er blevet enige om at oprette den seks måneder lange politikadetuddannelse. 125 elever starter på uddannelsen i Brøndby 1. marts næste år, og når de er færdiguddannede, vil de med »visse af politiets myndighedsbeføjelser og magtmidler« stå for særlige politiopgaver såsom bevogtning og grænsekontrol, oplyses det på politiets hjemmeside.

Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod Poulsen, oplyser, at politikadetuddannelsen skal ses som en mildertidig løsning på et akut problem med mangel på politibetjente. Han påpeger, at et højt antal betjente for tiden pensioneres, ligesom mange søger orlov.

»Det hænger uden tvivl sammen med, at man er så presset, som man er i øjeblikket. Betjentene løber for stærkt. Der er behov for, at vi passer på politiet, så politiet kan passe på os,« siger han.

Hvor der normalt optages omkring knap 400 politielever om året, er det i år og næste år besluttet at optage 600. Desuden skal en ny politiskole i Herning øge kapaciteten til uddannelse af betjente fra 2018.