Catalansk kompromis lider skibbrud

Præsident Puigdemont opgav en beslutning om at udskrive ordinært regionalvalg og dermed indlede et tilbagetog i løsrivelsesprocessen, efter at centralregeringen tilsyneladende undlod at gengælde hans gestus.

»Jeg har ikke kunnet opnå de garantier, som ville retfærdiggøre udskrivelsen af et valg,« sagde Puigdemont og betegnede indgrebet via den spanske grundlovs paragraf 155 som »en slet skjult statslig hævnaktion« for gennemførelsen af en, ifølge spansk lov, illegal folkeafstemning 1. oktober. Fold sammen
Læs mere
Foto: EMMANUEL DUNAND

Indtil få timer før Carles Puigdemont torsdag kl. 17 gik på talerstolen, tydede alt på en blød landing. Selvstyrepræsidenten ville som udgang på konflikten om Cataloniens umulige løsrivelsesforsøg udskrive et ordinært regionalsvalg, forlød det ved middagstid. Et skridt, som centralregeringen gennem de seneste uger gentagne gange har opfordret ham til at tage.

Så fast besluttet på tilbagetoget syntes Puigdemont at være, at adskillige strammere i det separatis-tiske flertal bag ham bebudede deres afgang i protest.

Da den officielle udskrivelse af valget, der i første omgang skulle finde sted kl. 13.30, flere gange blev udskudt, stod det imidlertid klart, at noget var galt.

Puigdemont var angiveligt af mæglere fra socialistpartiet og de baskiske nationalister blevet stillet i udsigt, at centralregeringen som svar på hans gestus ville stoppe det indgreb mod Cataloniens selvstyre, som Senatet i Madrid efter planen vedtageri dag. Men da han ikke kunne få sikkerhed for, at Madrid var med på en sådan aftale, skiftede præsidenten mening.

»Jeg har ikke kunnet opnå de garantier, som ville retfærdiggøre udskrivelsen af et valg,« sagde Puigdemont og betegnede indgrebet via den spanske grundlovs paragraf 155 som »en slet skjult statslig hævnaktion« for gennemførelsen af en, ifølge spansk lov, illegal folkeafstemning 1. oktober.

Præsidenten tilføjede, at det nu er op til selvstyreparlamentet at beslutte, hvad der videre skal ske. En mulighed vil være formelt at vedtage den uafhængighedserklæring, der blev suspenderet tidligere på måneden. En beslutning, som definitivt vil lukke døren for kompromis.

Parlamentet indledte kort efter Puigdemonts erklæring et plenummøde. Det fortsatte efter redaktionens slutning, men den afgørende afstemning ventes først at finde sted fredag (i dag, red.).

Nogenlunde samtidig gik senatet i Madrid i gang med at behandle centralregeringens ansøgning om at tage paragraf 155 i brug over for myndighederne i Barcelona. Også her tages den endelige beslutning fredag, og meget tyder på, at 27. oktober 2017 bliver en skæbnesvanger mærkedag i Spaniens nyere historie.

Martin Tønner er Berlingskes korrespondent i Sydeuropa