Bruxelles fastfrosset under akut terrortrussel

Der er usædvanligt få mennesker i Bruxelles’ gader mandag, hvor lukkede skoler og metro som følge af terrortruslen får mange til at holde sig hjemme. Politiet har trods 16 anholdelser søndag aften stadig ikke fundet alle, de leder efter, og trusselsniveauet er fortsat maksimalt.

16 anholdt i terror-skræmt Bruxelles. Terrorberedskabet i den belgiske hovedstad er oppe i det røde felt. Fold sammen
Læs mere
Foto: FRANCOIS LENOIR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BRUXELLES: Frosten kan ses på Bruxelles’ tage denne iskolde mandag morgen som et klart vidnesbyrd om, at vinteren er på vej. Men byen er i det hele taget fastfrossen i skyggen af den akutte terrortrussel mod Bruxelles, der ifølge myndighederne er på det maksimale niveau 4.

Med metroen lukket ned for tredje dag i træk, burde Bruxelles’ i forvejen overbefærdede veje være præget af alenlange bilkøer - sådan er det altid, når eksempelvis en af de mange strejker rammer metroen. Men sådan er der ikke denne mandag morgen.

På den mindre handelsgade Rue du Bailli holder bilerne på alle normale hverdage i kø, og sporvognen er som regel fem minutter om at komme de få hundrede meter ned ad Rue du Bailli, fordi den ikke har sin egen bane på denne gade. Men ikke denne mandag. Der er betydeligt mindre trafik, og også langt færre mennesker i gaderne.

Dog holder de fleste butikker åbent, og der sidder også nogle enkelte folk på de normalt velbesøgte hjørnecaféer. De store supermarkedskæder Delhaize og Carrefour holder også åbent, men foran Delhaize på Chaussée d'Ixelles er vagtmanden nu trådt tydeligt ud på gaden trods frosten, og alle bliver budt velkommen med et »bonjour«, samtidig med at vagten tjekker kunderne ud.

På Place du Luxembourg, hvor Europa-Parlamentet ligger, er der normalt fyldt med mennesker på caféerne, men ikke denne mandag. Europa-Parlamentet har samling i franske Strasbourg denne uge, hvilket forklarer en del af de manglende mennesker, men det er ikke hele forklaringen.

»Der er meget færre, end der normalt ville være,« siger servitricen, da hun kommer med en kaffe og en croissant. Caféens medarbejdere går lidt rundt om sig selv, fordi de er lige så mange på arbejde som antallet af kunder i cafeen. Servitricen går i gang med en større rengøring i mangel på kunder at servicere.

Mange arbejder tydeligvis hjemme denne mandag, hvor skolerne i Bruxelles holder lukket efter ordre fra myndighederne.

Menneskejagt og politiaktioner fortsætter

Søndag aften spærrede politi og militær en af hovedgaderne i Bruxelles’ centrum af og evakuerede cafégæster i forbindelse med en stor antiterror-aktion. I alt slog myndighederne til seks steder i Bruxelles samt i byen Charleroi med samlet 22 ransagninger og 16 anholdte. Der blev dog ikke fundet skydevåben og sprængstoffer.

Salah Abdeslam, der er eftersøgt for at have deltaget i terrorangrebet på Paris, var ikke blandt de anholdte, og til belgisk tv fortæller indenrigsminister, Jan Jambon, at jagten og politiets aktioner fortsætter. Mandag morgen er der foretaget syv ransagninger mere i Bruxelles og byen Liège med samlet yderligere fem anholdte.

Men Jan Jambon opfordrer Bruxelles’ borgere til at forsøge at vende tilbage til hverdagen.

»Bortset fra metro og skoler, må livet fortsætte i Bruxelles,« siger Jan Jambon.

I EU-Kommissionens ikoniske Berlaymont-bygning forsøger man at lade arbejdet gå videre. En af EU-Kommissionens næstformænd, Kristalina Georgieva, oplyser, at der ingen specifik trussel er mod EU-institutionerne, men for en sikkerheds skyld er sikkerheden alligevel blevet skærpet.

Dagens arbejde er »fleksibelt«, så de ansatte kan arbejde hjemme, hvis de er nødt til at passe deres børn, fortæller EU-Kommissionens talsmand, Margaritis Schinas, på en pressebriefing mandag middag.

Opbuddet af politi og militær er især intensiveret i Bruxelles’ centrum, men over hele byen bemærker man den øgede militære tilstedeværelse i gaderne.

Premierminister Charles Michel sagde søndag aften, at myndigheder har troværdige oplysninger om et planlagt terrorangreb flere steder i Bruxelles på samme tid, og han nævnte specifikt transportsystemet og indkøbscentre som mulige mål. De store indkøbscentre i Bruxelles’ centrum holder derfor også lukket mandag, ligesom teatre og offentlige kulturinstitutioner har valgt at gøre det.

Senere mandag eftermiddag vil de belgiske myndigheder opdatere om terrortruslen og meddele, om metroen og skolerne skal forblive lukkede. Og så længe det er tilfældet, bliver det svært for Bruxelles at vende tilbage til hverdagen.