Briterne giver nyt liv til atomkraft med gigantisk byggeprojekt

Franske og kinesiske investorer har fået tilladelse til at bygge det første atomkraftværk i Storbritannien i 20 år til en pris af 160 milliarder kroner, men debatten om nationale sikkerhedsinteresser og udsigten til tårnhøje elpriser vil fortsætte.

Bygherre og hovedinvestor på atomkraftværket Hinkley Point bliver den statsejede franske energigigant EDF med Jean-Bernard Lévy i spidsen. Foto: Stephane Mahe/Reuters Fold sammen
Læs mere

LONDON: En kommentar til byggeriet af et nyt britisk atomkraftværk er, at »Hinkley Point« vil blive »klodens dyreste genstand«. Ingen forventer en lavere pris end de omkring 160 milliarder kroner i budgettet. Alligevel er selve prisen næsten det mindst kontroversielle i et byggeri, der kan komme til at fylde godt i britiske debatter mange år fremover.

Den britiske regering godkendte torsdag efter lang tids tøven endelig opføringen af landets første, nye atomkraftværk i mere end 20 år. Byggeprojektet bliver betegnet som »det største i Europa«, og det vil skabe mindst 25.000 nye arbejdspladser. Det er lokalpolitikere i Somerset glade for. I det naturskønne, sydøstlige England er der sparsomt med industri. Det udtrykte lokalpolitikere fra Somerset glæde over i det naturskønne men sparsomt industrialiserede sydøstlige England, hvor arbejdet skal finde sted. Lidt mod nord i Wales ligger Port Talbot med et kæmpestort, kriseramt stålvalseværk i belejlig nærhed for de anslået 230.000 ton stål, der bliver brug for.

Relanceringen af atomkraft

Bygherre og hovedinvestor bliver den statsejede franske energigigant »EDF«. Her var der glæde, selv om der er store betænkeligheder i Frankrig over den gigantiske finansiering af et byggeprojekt behængt med stor usikkerhed og uafprøvede løsninger.

»Den britiske regerings beslutning om at godkende Hinkley Point C markerer relanceringen af atomkraft i Europa,« erklærede ­EDFs øverste chef, Jean-Bernard Lévy, ifølge BBC.

Medinvestor er kinesiske »China General Nuclear Power Group«, der skal stå for en tredjedel af investeringen og en god del af det teknologiske indhold. Det kinesiske regime har selv forhandlet aftalen på plads på højeste niveau, og der er ikke lagt skjul på, at Kina med handlen regner med i fremtiden at kunne stå for opførelsen af mindst to yderligere atomkraftværker i Storbritannien. Kilder i britisk militær og andre kritikere har advaret om, at allerede Hinkley-byggeriet kan indebære en alvorlig sikkerhedsrisiko med kinesisk indflydelse på britisk atomkraft.

De ubesvarede spørgsmål

Den britiske regering understregede, at der er tilføjet nye betingelser i aftalen for at garantere fremtidig britisk kontrol, som »tidligere regeringer« ikke havde sikret sig. Det vil dog ikke lukke debatten om atomkraftværket, hvor spørgsmål fortsat hober sig op om udførelse og sikkerhed samt prisen for de britiske forbrugere. De udenlandske investorer er garanteret en elpris de første 35 år, der er mere end dobbelt så høj som den nuværende markedspris.

Uffe Taudal er Berlingskes korrespondent i Storbritannien.