Bordelmutter i sex-skandale begår selvmord

Hendes magtfulde kunder lever videre og lever videre i bedste velgående, men Deborah Palfrey lever ikke mere. I går valgte hun den ultimative løsning og hængte sig selv.

Deborah Jeane Palfrey, bedre kendt som »DC Madam«, ankommer til Federal Court House i Washington DC, hvor hun for to uger siden blev dømt for at stå bag en omfattende prostitutionsring. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mark Wilson/AFP

Det er ikke sådan en amerikansk sex-skandale skal ende.

Som skribenten Monica Hesse også konstaterer i Washington Post – en amerikansk skandale skal et eller andet sted ende lykkeligt. Den person, der har gjort noget slemt, hvis ikke det er noget rigtig slemt, skal tage sin straf og så vende tilbage. Skrive en bog, få et TV-show, holde foredrag, blive en genfødt kristen. Et eller andet.

Men Deborah Palfrey ville det anderledes.

Natten til i går dansk tid hængte hun sig i et skur i Florida, og dermed slutter en meget amerikansk historie meget u-amerikansk. Palfrey var bordelmutter, hun blev kaldt »D.C. Madam«, og for to uger siden faldt hammeren.

Hun blev dømt for at stå bag en prostitutionsring bestående af veluddannede og dannede kvinder, der servicerede magtcirklerne i Washington. Hun var på fri fod ind til strafudmålingen 24. juli, og hun stod til mellem fire og otte års fængsel, men som hun angiveligt sagde til en bekendt for nyligt:

»Jeg vil ikke sidde så meget som en dag i fængsel. Ikke så meget som en dag.«

Og det kom hun heller ikke til. Hun var flyttet ind hos sin mor i et kompleks af beboelsesvogne i Florida, og på et tidspunkt undrede moderen sig over, hvor hun var henne. Hun gik ud i et skur, og dér – i en nylonsnor og fra en aluminiumsstang i loftet hang hendes 52-årige datter.

Hendes tragiske endeligt står i skarp kontrast til nogle af de mænd, der var kunder i butikken. De lever endnu – og endda i fin form.

Den mest kendte af dem alle, senator David Vitter, er stadig senator David Vitter, stadig gift med den samme kvinde og med fire børn; Pentagon-topchefen Harlan Ullman – manden, som fandt på udtrykket »shock and awe« – er nu senioranalytiker i en tænketank, og en topchef fra udenrigsministeriet, Randall Tobias, er direktør for lufthavnen i Indianapolis.

Hvorfor kunne Deborah Palfrey ikke også – som dem – tage sin dukkert og dukke op igen?

Tidligere dømt
En af hendes venner, forfatteren Dan Moldea, har en ide:

»Hun var tidligere dømt for prostitution. Hun havde siddet 18 måneder i fængsel, et hårdt fængsel, og opholdet gav hende både fysiske og psykiske mén. Hun havde bl.a. fået en øjenlidelse af tiden i fængsel,« siger han til flere medier.

Derfor kæmpede hun også med næb og kløer for at undgå en dom denne gang, og hun gik til yderligheder – bl.a. gik hun til Moldea og til ABC News med en liste over alle de magtfulde kunder, som hun havde haft i butikken, og det var sådan bl.a. Vitter, Ullman og Robias kom for dagens skarpe lys.

Mellem 1996 og 2003 hyrede hun 132 kvinder, og hun sendte dem i byen for 250 dollar i timen, og skattevæsenet anslog, at hun i den tid omsatte for to mio. dollar.

Men det var ikke alfonseri, fastholdt hun – for hun anede ikke, at hendes piger havde haft samleje med mændene. Palfrey fastholdt, at kvinderne kun skulle lege »en sofistikeret sex-leg« med mændene, ikke have sådan rigtig sex, og dermed kunne hun ikke erkende sig skyldig i alfonseri.

Men hendes manøvrer og forklaringer hjalp ikke, nævningene dømte hende, og det slog hende til jorden. Moldea sendte efter dommen flere e-mails til hende, men hun svarede ikke, og han erindrer nu en samtale sidste år, hvor emnet »fængsel« kom op. Dan Moldea siger til nyhedsbureauet AP:

»Hun sagde, at hun under ingen omstændigheder ville tilbage i fængsel. ‘Jeg vil hellere begå selvmord’.«

Dermed slutter sagen, så trist og med et post-feministisk post-scriptum: At mændene slap fri, mens kvinderne måtte undgælde.

En af hendes piger, en tidligere professor, begik selvmord sidste år; en anden, en kaptajn på flådeakademiet, mistede sit job og står over for en straf, og Deborah Palfrey mistede det hele.